«Ράλι» καθόδου για τα ιταλικά ομόλογα μετά την εκεχειρία της Ρώμης με την ΕΕ

«Ράλι» καθόδου για τα ιταλικά ομόλογα μετά την εκεχειρία της Ρώμης με την ΕΕ
epa07226233 Italian Prime Minister Giuseppe Conte (L) is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker prior to a meeting in Brussels, Belgium, 12 December 2018. Conte is in Brussels for talks as Rome seeks to avert the danger of the European Commission opening an infringement procedure over the budget. EPA/OLIVIER HOSLET

Η δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα κάνει πίσω στο ζήτημα των ελλειμμάτων φέρνει ανακούφιση στις αγορές.

 

Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων αφού η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει το στόχο της για το έλλειμμα του 2019, τερματίζοντας ενδεχομένως μήνες αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.

Η είδηση έγινε γνωστή πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία οι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή το 2015.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο για το έλλειμμα για τον επόμενο χρόνο στο 2,04% του ΑΕΠ από το 2,4% που ήταν η αρχική πρόταση, και αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί την πρόταση.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 12 μονάδων βάσης στο 0,47%, σε χαμηλό εξαμήνου, και κάτω από τα επίπεδα της 29ης Μαΐου, η οποία ήταν η χειρότερη ημέρα για τους διετείς ιταλικούς τίτλους εδώ και 25 χρόνια.

Οι αποδόσεις των πενταετών και των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών, στο 1,91% και στο 2,89% αντίστοιχα, καταγράφοντας πτώση 12 με 16 μονάδων βάσης.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στις 261 μονάδες βάσης.