Ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες θα δώσουν οι έχοντες «μπλοκάκι»

Ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες θα δώσουν οι έχοντες «μπλοκάκι»

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εισφορές θα μετακυλισθούν στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα την μείωση των καθαρών αποδοχών τους.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με “μπλοκάκι” αναμένεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου ανατρέπονται οι όροι ασφάλισης αλλά και συνταξιοδότησης τους.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, οι αλλαγές αφορούν 200.000 επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς, χρηματιστές, γιατρούς, τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με επιχειρήσεις, πωλητές και εμπορικούς αντιπροσώπου.

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, όσοι από τους έχοντες μπλοκάκι, έχουν εισόδημα από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί. Το υπόλοιπο κόστος, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να το αναλάβει ο εργοδότης, όμως οι νομικοί και οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν ότι το κόστος θα μετακυλισθεί  στον εργαζόμενο με αποτέλεσμα την μείωση των καθαρών αποδοχών του.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, οι επαγγελματίες οι οποίοι υπάγονται στις κατηγορίες αυτές ενδέχεται να κινηθούν με μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια κατά των εργοδοτών που δεν προτίθενται να επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα για όσους έχουν εισόδημα στο μπλοκάκια πό τρεις εργοδότες και πάνω, καθώς θα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και θα καταβάλουν εισφορές με βάση το εισόδημα τους- 20% για τη σύνταξη και 6,95% για υγεία- ενώ σήμερα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.