H ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% σε νέα δημοσκόπηση της Rass

H ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% σε νέα δημοσκόπηση της Rass

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τίθεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων - Στο 6,3% η Χρυσή Αυγή.

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% καταγράφει δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,8%, το ΠΑΣΟΚ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8%, η Χρυσή Αυγή 6,3%, η ΔΗΜΑΡ 3%, το ΚΚΕ 5,2%, οι Οικολόγοι- Πράσινοι 1,4% και η Νέα Ελλάδα 1%.

Στην ερώτηση περί του ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, οι ερωτηθέντες έδωσαν προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά με 45,5% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκέντρωσε ποσοστό προτίμησης 26,5%, ενώ η ΝΔ καταγράφει 60,8% στην παράσταση νίκης και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,7%.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν δικαιολογημένες τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (81,9%), εκτιμούν ότι η δράση της οργάνωσης είναι εγκληματική (76,7%) και θεωρούν ότι η ναζιστική προπαγάνδα πρέπει να διώκεται ποινικά (85,4%).

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι ενισχυμένος μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής (58,9%) ενώ ικανοποίηση εκφράζουν 51 στους 100 για το θέμα του χειρισμού της υπόθεσης.

Σαμαράς: «Καμία ανοχή στη βία»

Από τη δημοσκόπηση επίσης προκύπτει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων τίθενται υπέρ της αλλαγής στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με την έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας συμπίπτουν με την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγή του εκλογικού νόμου, το 67% των ερωτηθέντων τίθεται υπέρ δυο διαφορετικών ψηφοδελτίων -ενός για τους δημάρχους και ενός για τους δημοτικούς συμβούλους.

Το 76% των ερωτηθέντων επιθυμεί οι δημοτικοί σύμβουλοι να βρίσκονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφισθούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Δημοσκόπηση Marc: Μάχη στήθος με στήθος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ