Recytrust: Νικήτρια στον Ελληνικό Τελικό του Διαγωνισμού PowerUp! 2018

Recytrust: Νικήτρια στον Ελληνικό Τελικό του Διαγωνισμού PowerUp! 2018

Δεύτερη αναδείχθηκε η NanoTC και τρίτη η EFESYS.

Ολοκληρώθηκε ο Ελληνικός τελικός του διαγωνισμού PowerUp! 2018 με νικήτρια ομάδα την Recytrust. 2η αναδείχθηκε η NanoTC και 3η η EFESYS.

Ο  φετινός διαγωνισμός Powerup! συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αιτήσεων από Ελλάδα και Κύπρο από τις οποίες οι 8 έφτασαν στον ελληνικό τελικό.

Κατά τη διάρκεια του ελληνικού τελικού του διαγωνισμού PowerUp! της EIT InnoEnergy, η κριτική επιτροπή επέλεξε την καλύτερη νεοσύσταστη επιχείρηση στον τομέα της ενέργειας και του cleantech.

«Αποστολή του διαγωνισμού είναι να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην καινοτομία στην ενέργεια και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις και να αυξήσουν την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Η νικήτρια ομάδα ανταποκρίνεται στην ανάγκη που εντοπίζουμε στην αγορά ενέργειας. Η δυνατότητα παγκόσμιας εφαρμογής της λύσης ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια που έλαβε υπόψη η κριτική επιτροπή», δήλωσε ο Michał Kraszewski, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

299 νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) από 24 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν στην τέταρτη έκδοση του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώθηκε από την EIT InnoEnergy. Ο Ελληνικός τελικός του “PowerUp! 2018”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου στην Αθήνα, αλλά και το διήμερο σεμινάριο προετοιμασίας (bootcamp) που έδωσε στους φιναλίστ τη δυνατότητα να δουλέψουν λεπτομέρειες της ιδέας τους και να βελτιώσουν τις ικανότητες παρουσίασής τους μαζί με έμπειρους coaches και mentors, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία KiNNO Consultants Ltd, το HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Γιάννης Γεραγωτέλλης, διευθύνων σύμβουλος της KiNNO Consultants ltd και manager του HUB της InnoEnergy σε Ελλάδα και σε Κύπρο, τόνισε πως «Όπως είδαμε στον τελικό του ελληνικού σκέλους του PowerUp! οι ελληνικές start-up διαθέτουν καινοτόμες ιδέες ικανές να απαντήσουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας και του cleantech όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και η InnoEnergy μπορεί να τις υποστηρίξει σε αυτή τους την προσπάθεια. Για αυτές τις startup o διαγωνισμός αυτός είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού τους προς την εμπορική επιτυχία».

Στον τελικό που διοργανώθηκε στην Αθήνα, οι κορυφαίες 8 νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα, παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους στην κριτική επιτροπή.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν όχι μόνο ως προς το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αλλά και ως προς τις δυνατότητες της ομάδας και τις προοπτικές της ιδέας τους. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από τα ακόλουθα μέλη:

  • Michał Kraszewski (Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής), Business Creation Manager της InnoEnergy
  • Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
  • Γιώργος Μούσμουλας, Διαχειριστής-εταίρος της Metavallon Venture Capital
  • Διονύσης Σπηλιόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Mentor σε Start-ups, Μέλος Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ)

Η Agnieszka Wasilewska-Semail (Διευθύνουσα Σύμβουλος της RAFAKO – παγκόσμιος συνεργάτης του Διαγωνισμού) υπογραμμίζει αναφορικά με τη σημασία του διαγωνισμού:

«Υποστηρίζουμε την αποστολή της InnoEnergy για τη δημιουργία αντίκτυπου όσον αφορά στην καινοτομία τη βιώσιμη ενέργεια, η οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το επιχειρηματικό κίνητρο της RAFAKO, καθώς η δουλειά μας δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό και την κατασκευή εξοπλισμού. Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την παραγωγή