Ρέγκλινγκ: «Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας»

Ρέγκλινγκ: «Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας»

Ο επικεφαλής του EFSF συζήτησε την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Γκίκας Χαρδούβελης, στην οποία συζητήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.

«Επικροτώ τη σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν δύσκολες και επώδυνες για πολλούς, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους Έλληνες πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους και στα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα γίνεται σιγά- σιγά εκ νέου ανταγωνιστική και παρά τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σιγά- σιγά η ανεργία μειώνεται και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε ο  επικεφαλής του EFSF και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια ο EFSF έχει χορηγήσει περισσότερα από 141 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και “έχει στους ώμους του” το 43% του ελληνικού χρέους». Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των δανείων είναι τα 32 έτη, ενώ οι όροι δανεισμού (χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης) εξοικονομούν άνω των 8,5 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία.

«Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν το χρέος τους», είπε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια επεσήμανε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει δώσει ο EFSF στις χώρες της Ευρώπης έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα και πως το όφελος από τους όρους δανεισμού είναι περίπου 3.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΝΤ: «Σήμα κινδύνου» για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από τον Γκίκα Χαρδούβελη