Ρέγκλινγκ: Οι επιλογές του 2015 έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά το Grexit

Ρέγκλινγκ: Οι επιλογές του 2015 έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά το Grexit
epa05380887 European Stability Mechanism (ESM) chief Klaus Regling makes statements to the media after his meeting with Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (not in pictured) at the Finance Ministry in Athens, Greece, 21 June 2016. The ESM approved on 17 June the release of the latest in rescue loans for Greece totaling 7.5 billion euro. EPA/PANTELIS SAITAS

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η πορεία της χώρας άλλαξε πριν τρία χρόνια, όταν οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν και ο κίνδυνος εξόδου έγινε πραγματικότητα.

 

Ως «ειδική περίπτωση», επειδή παραμένει σε προγράμματα στήριξης για οκτώ χρόνια, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν όμως λόγοι για αυτό». «Ένας από αυτούς είναι ότι το 2015 κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση, καταργώντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη εφαρμοστεί. Υπήρχαν δραματικές στιγμές το καλοκαίρι, όταν το Grexit ήταν μια πραγματική πιθανότητα», εξήγησε.

Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Cinco Días, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει από τότε πρόοδο, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει, τη δημοσιονομική κατάσταση να είναι σωστή και την ανταγωνιστικότητα να ανακάμπτει. Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να καταστεί η οικονομία πιο ανθεκτική.

Η Ελλάδα θα εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εάν εφαρμόσει μία αξιόπιστη αναπτυξιακή στρατηγική, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

Για το χρέος επεσήμανε πως βραχυπρόθεσμα δεν χρειάζεται μείωσή του, ωστόσο εάν η Ελλάδα διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα για πρόσθετη ελάφρυνσή του τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις προσεχείς εβδομάδες. «Η πρόοδος είναι ορατή. Η ανάπτυξη επέστρεψε, η δημοσιονομική κατάσταση είναι σωστή, η ανταγωνιστικότητα έχει ανακάμψει. Αλλά όπως είπα, η διαδικασία μεταρρύθμισης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί», συμπλήρωσε. Σημείωσε επιπλέον ότι το χρέος της Ελλάδας είχε μειωθεί σημαντικά το 2012.