Reuters: Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή – Αύριο το ελληνικό αίτημα

Reuters: Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή – Αύριο το ελληνικό αίτημα

Το πρακτορείο αναφέρεται σε σχέδιο Γιούνκερ – Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα.

Για διεξαγωγή EuroWorkingGroup αύριο και Eurogroup την Παρασκευή κάνουν λόγο πηγές σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ποταμιού, μετά από συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, αποκάλυψε ότι το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης μετατίθεται για αύριο. Την είδηση επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές και απέδωσαν την αναβολή για αύριο, στο γεγονός ότι το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία.

Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζεται για αύριο η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για την Παρασκευή η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, με σκοπό να εξεταστεί σε βάθος το ελληνικό αίτημα. Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup, ούτε η EWG.

Στο μεταξύ το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος από την πλευρά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ . Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Γιούνκερ δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ότι εργάζεται από κοινού με τον επικεφαλής του Eurogroup προκειμένου να καταφέρουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι.

«Δουλεύω μαζί με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου’ να επιτύχει την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος , ώστε να καλυφθεί το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο Γιούνκερ.

Ο ίδος μάλιστα φέρεται να δήλωσε στο περιοδικό ότι η παράταση θα δώσει στους αξιωματούχους της ευρωζώνης και την ελληνική κυβέρνηση το χρόνο προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Γκάμπριελ: Θετική η κίνηση της κυβέρνησης
Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε σήμερα την ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα υποβάλει αίτημα στην ευρωζώνη για την παράταση της δανειακής συμφωνίας της για διάστημα έως έξι μηνών.

«Είναι καλό που η κυβέρνηση στην Ελλάδα προφανώς αποφάσισε χθες το βράδυ να λάβει υπόψη της τα ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνο αυτά του κόμματός της. Ανακοίνωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Γκάμπριελ.

Νωρίτερα ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ενημέρωση σε Θεοδωράκη από Τσίπρα
Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση για παράταση της δανειακής σύμβασης, είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στάυρος Θεοδωράκης σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε και για εξειδικευμένες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι κοστολογημένες και θα εμπεριέχονται στην πρόταση. Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης, σημείωσε ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας, αλλά όπως είπε, επισήμανε στον πρωθυπουργό: «Πρέπει να τελειώνουμε με το περιτύλιγμα και να μπούμε στο παρασύνθημα» το οποίο, όπως είπε, είναι «δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Ελπίζω ότι την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα, εξαρτάται και από τις προτάσεις της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία του, ανέφερε ότι είναι εκ φύσεως αισιόδοξος, και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί όπως είπε, «ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά πάνω απ΄όλα διαπραγματευόμαστε για να μείνει η χώρα στο κέντρο της ΕΕ».

Στήριξη στις διαπραγματεύσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Ενημέρωση σε βάθος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, όπως είπε, μετέφερε στον πρωθυπουργό την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ετών, εστίασε σε δύο σημεία που εντοπίζει πως άλλαξε η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως έχει αλλάξει ριζικά η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος, λέγοντας:

«Χαιρόμαστε που εγκατέλειψε τη θέση της για μονομερείς ενέργειες ή για σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και υιοθέτησε τη δική μας λογική. Έχει υπάρξει, ήδη, ένα “κούρεμα” και στο εξής μπορεί να υπάρξει και περισσότερη μείωση».

Η δεύτερη αλλαγή που είπε ότι «βλέπει» ο κ. Βενιζέλος είναι ότι, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση έχει δεχθεί το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, που παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις, κάτι που είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίζοντας την παράτασή της έως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Έδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου για να δει πώς είναι η δανειακή σύμβαση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης οδηγεί αυτόματα σε σύγκληση του Eurogroup και σε περαιτέρω συζήτηση.

Σε ερώτηση για το αν η δανειακή σύμβαση μπορεί να διαχωριστεί από το πρόγραμμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε «όχι» σημειώνοντας, όμως, ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει περιθώριο για συζήτηση του προγράμματος.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι χάθηκε, ήδη, χρόνος με ανούσιες συζητήσεις για τις λέξεις (για το αν είναι παράταση της δανειακής σύμβασης ή όλου του προγράμματος) και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταθέσει την πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης, προσθέτοντας ότι αν δεν θέλει η παρούσα κυβέρνηση ας μην το λέει προληπτική γραμμή στήριξης, ας το λέει πρόγραμμα- «γέφυρα».