Ρίχνει γέφυρες με Πούτιν ο Τσίπρας και μεταβαίνει στη Μόσχα τον Δεκέμβριο

Ρίχνει γέφυρες με Πούτιν ο Τσίπρας και μεταβαίνει στη Μόσχα τον Δεκέμβριο
epa04695670 Russian President Vladimir Putin (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) attend a signing ceremony in the Kremlin in Moscow, Russia, 08 April 2015. Russian President Vladimir Putin said the leader of Greece did not ask for financial aid during an official visit, easing speculation that Athens might use its relations with Moscow to gain advantage in bailout talks with European creditors. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Πιθανότερη ημερομηνία η 12η Δεκεμβρίου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα - Επιβεβαιώνονται από το Κρεμλίνο οι προετοιμασίες. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πέσκοβ, δήλωσε σήμερα ότι γίνονται προετοιμασίες για την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία και τη συνάντησή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Πράγματι, γίνονται προετοιμασίες για μία συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν. Περιμένουμε να γίνει τον χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο TASS, ανέφεραν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τις 12 Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είπε ότι Αθήνα και Μόσχα δουλεύουν για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και ανακοίνωσε το σχέδιό του να επισκεφθεί τη Ρωσία μέσα στο 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Νέας Σελίδας, η συνάντηση ορίστηκε για τις 12 Δεκεμβρίου και θα σηματοδοτήσει την πρόθεση για στενότερη συνεργασία των δύο κρατών. Το τελευταίο διάστημα, και παρά το ψυχρό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι διπλωματικές αποστολές εργάστηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι και να διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων, η οποία θα οριοθετεί και το μέλλον της ελληνορωσικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν: Οι σχέσεις των δύο χωρών και το περιθώριο συνεργασίας σε μια σειρά τομέων, όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και εθνικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην εξάλειψη των εντάσεων στα Βαλκάνια.

Επισημαίνεται ότι μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και τις καταγγελίες περί ρωσικής παρέμβασης στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν σε κρίσιμο σημείο.