Ρίχνουν τον πήχη για την ανάπτυξη οι επενδυτικοί οίκοι

Ρίχνουν τον πήχη για την ανάπτυξη οι επενδυτικοί οίκοι
Photo:

H HSBC προβλέπει οριακή ανάπτυξη για το 2017 - Πώς θα «ξεκλειδώσει» το QE της ΕΚΤ.

Μετά τη Citi, που υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, και η HSBC προβλέπει μια…στάλα ανάπτυξη για φέτος, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική επίδοση στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μετά από δύο τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Αντίστοιχη πτώση είχε σημειώσει και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Οι αναλυτές της HSBC αναμένουν μια επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά αναθεωρούν χαμηλότερα την πρόβλεψή τους για το σύνολο του έτους στο 0,5% από 1,7% προηγουμένως.

Όσον αφορά το 2018, προβλέπουν τώρα πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% αντί για 2,4% που ανέμεναν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η χαμηλότερη ανάπτυξη αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Το πρωτογενές πλεόνασμα στους δύο πρώτους μήνες του 2017 ήταν μικρότερο από αυτό το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (στα 2,1 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ). Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 μπορεί να επιτευχθεί, σημειώνουν, αλλά οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μπορεί να τον θέσουν σε κίνδυνο.

Αντίθετα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα χρειαστεί πιθανότατα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζει η HSBC.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η βρετανική τράπεζα είναι αισιόδοξη ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα από τα επερχόμενα Eurogroup, στις 7 Απριλίου ή στις 22 Μαΐου, που είναι και το πιθανότερο.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» και την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και όχι πριν από το καλοκαίρι.

Η HSBC προειδοποιεί ωστόσο πως οι παρατεταμένες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις πολύ κοντά στην κρίσιμη ημερομηνία του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και σε ιδιώτες επενδυτές.