Ρύθμιση χρέους «πακέτο» με νέο Μνημόνιο βλέπει η Goldman Sachs

Ρύθμιση χρέους «πακέτο» με νέο Μνημόνιο βλέπει η Goldman Sachs
Photo:

Παράλληλα η τράπεζα θεωρεί απίθανη την άμεση ένταξη στο QE για την Ελλάδα.

Χαμηλώνει κατά πολύ τις προσδοκίες για την Ελλάδα η Goldman Sachs σε σημείωμα της. Αρχικά επισημαίνει πως είναι απίθανη η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τουλάχιστον άμεσα.

Με βάση την ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία η επιθυμία της Ελλάδας δεν είναι εφαρμόσιμη αφού είναι ανέφικτο η Κεντρική Τράπεζα να καταρτίσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εφόσον δεν έχουν ρυθμιστεί οι όροι ελάφρυνσής του.

«Η Ελλάδα και οι Θεσμοί μετέθεσαν για το 2018 τη συζήτηση για το ζήτημα των όρων της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» αναφέρεται στην έκθεση στην οποία οι αναλυτές θεωρούν πιθανό ένα τέταρτο πρόγραμμα με επιπλέον μεταρρυθμίσεις όταν αρχίσει η συζήτηση για το χρέος της.
Επιπλέον, το Eurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2% στη συνέχεια. Το ΔΝΤ αντιτίθεται σε αυτούς τους στόχους (τους οποίους θεωρεί ως μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς) και αρνείται την παροχή χρηματοδότησης μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η συμπερίληψη του ΔΝΤ στη συμφωνία είναι συνεπώς συμβολική και όχι σημαντική, δεδομένου ότι ο η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM την περασμένη εβδομάδα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η συμφωνία, όπως τονίζει η GS, καθιερώνει την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα του χρέους, όταν οι Θεσμοί θα διαπραγματευθούν τα ακριβή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.