Ροχανί: Οι ΗΠΑ στέλνουν καθημερινά μηνύματα για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις

Ροχανί: Οι ΗΠΑ στέλνουν καθημερινά μηνύματα για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις

Η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες αυξήθηκε μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από μια σημαντική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν σταθερά μηνύματα στο Ιράν προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε ομιλία που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάιο, να αποσύρει τις ΗΠΑ από μια σημαντική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον περασμένο μήνα.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα μπορούσε να συναντήσει τους ηγέτες του Ιράν.

«Από τη μια πλευρά προσπαθούν να πιέσουν τον λαό του Ιράν, από την άλλη μας στέλνουν μηνύματα κάθε μέρα μέσω διαφόρων μεθόδων ότι θα μπορούσαμε να έρθουμε και να διαπραγματευθούμε από κοινού», είπε ο Ροχανί.

Πρόσθεσε, «[λένε] θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε εδώ, θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε εκεί. Θέλουμε να επιλύσουμε τα θέματα….θα μπορούσαμε να δούμε το μήνυμά σας;… ή μήπως να βλέπαμε τις κτηνώδεις πράξεις σας;»

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αναγκάσει την Τεχεράνη να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της και την υποστήριξη που παρέχει σε οργανώσεις μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ, που στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, προγραμματίζεται να επαναφερθούν τον Νοέμβριο.

Το Ιράν αντιμετωπίζει έναν «οικονομικό και ψυχολογικό πόλεμο και έναν πόλεμο προπαγάνδας», είπε ο Ροχανί, επισημαίνοντας πως η Αμερική και το Ισραήλ είναι οι κύριοι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας.