Η Ρωσία απειλεί να αποχωριστεί το δολάριο

Η Ρωσία απειλεί να αποχωριστεί το δολάριο

Σε συναλλαγές με ρούβλια σκέφτεται να προχωρήσει η Ρωσική Ομοσπονδία, ως απάντηση στις κυρώσεις από ΕΕ-ΗΠΑ.

Στην προσπάθεια να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί τρόπους ώστε οι μεγάλες κρατικές εξαγωγικές εταιρείες, όπως οι ενεργειακοί γίγαντες της χώρας, να πληρώνονται σε ρούβλια, αντί για δολάρια.

«Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, όμως προετοιμάζουμε έναν μηχανισμό, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καλίνινγκραντ.

«Υπάρχουν κάποια κόστη για τους εξαγωγείς και για τους αγοραστές των εξαγώγιμων προϊόντων μας διότι θα πρέπει να αγοράσουν ρούβλια, και το ρούβλι είναι αυτή τη στιγμή κάπως ρευστό, επιπλέον υπάρχει η πληρωμή της προμήθειας», πρόσθεσε ο Σιλουάνοφ.

Ο Αντρέι Κόστιν, διοικητής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της VTB, υποστήριξε την ιδέα αυτή τον προηγούμενο μήνα ως ένα μέσο να μειωθεί η επιρροή της Δύσης στη ρωσική οικονομία.

Ο Κόστιν αναφέρθηκε «στις εκκλήσεις υψηλόβαθμων δυτικών ηγετών να απομονώσουν τη Ρωσία, πρακτικά να καταστρέψουν τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας χρησιμοποιώντας το σύγχρονο “πυρηνικό όπλο”, τις πληρωμές σε δολάρια», μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο τζίρος των τριών μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών εταιρειών, της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, της πετρελαϊκής Rosneft και της κατασκευάστριας όπλων Rosoboronexport, είναι συνολικά περίπου 230 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει το 44% των εξαγωγών της Ρωσίας.

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συζητά με τους πελάτες της το ενδεχόμενο να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια, όμως σημείωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγές.

«Διεξάγουμε κάποιες διαβουλεύσεις με τους πελάτες μας. Είναι μια διμερής διαδικασία, δεν μπορεί κάποιος να παρουσιάσει μονομερώς έναν λογαριασμό σε ρούβλια, πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τους πελάτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Εκπρόσωπος της Rosneft σημείωσε ότι η εταιρεία «παραμένει πιστή στις υποχρεώσεις της βάσει των συμβολαίων και θα διεξάγει τις πληρωμές στο νόμισμα που αναφέρεται στο συμβόλαιο».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 την Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϊσέεφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση συζητά με τις μεγάλες κρατικές εταιρείες για την πιθανότητα αλλαγής των συμβολαίων τους σε ρούβλια.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημείωσε από την πλευρά του ότι η χώρα ενδέχεται να αλλάξει τον δημοσιονομικό της κανόνα, ο οποίος περιορίζει το ποσό από τις πωλήσεις πετρελαίου που μπορεί να δαπανά το ρωσικό κράτος αν βρεθεί σε σημαντική ύφεση ή αν πέσουν οι τιμές του αργού.

«Προς το παρόν έχουμε συμφωνήσει (…) να μην αλλάξουμε τον κανόνα θεμελιωδώς», είπε ο Μεντβέντεφ στους δημοσιογράφους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αποφασίσει ότι το θέμα έχει κλείσει (…) Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και αν μετατραπεί σε πραγματική ύφεση ή σε μια πτώση των τιμών του πετρελαίου, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον δημοσιονομικό κανόνα», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία «άρχισαν να δαγκώνουν»
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας ήδη «έχουν αρχίσει να δαγκώνουν», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλεια στη Μπρατισλάβα, η Νούλαντ δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία να έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Τα κράτη της Δύσης παρακολουθούν στενά την πορεία της Ουκρανίας προς τις εκλογές, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησαν να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε παρεμπόδιση των εκλογών ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Αν δεν γίνουν οι εκλογές της 25ης Μαΐου, αν η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί (την Ουκρανία…) θα επιβληθούν περαιτέρω, πιο βαθιές, οικονομικές κυρώσεις εναντίον πλέον τομέων της οικονομίας της Ρωσίας», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός στη διάρκεια ομιλίας της στο συνέδριο Globsec.

«Και πιστεύουμε ότι αυτό που έχουμε ήδη κάνει έχει αρχίσει να δαγκώνει», υπογράμμισε η ίδια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Απαρνείται το δολάριο η Gazprom Neft