Ρωσική χείρα βοηθείας στην Άγκυρα – Λαβρόφ: Το δολάριο θα αποδυναμωθεί ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών

Ρωσική χείρα βοηθείας στην Άγκυρα – Λαβρόφ: Το δολάριο θα αποδυναμωθεί ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών
epa06948658 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) speaks with Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) during their meeting at the 10th Ambassador Conference in Ankara, Turkey, 14 August 2018. The Conference takes place under the topic 'Enterprising and Humanitarian Foreign Policy in the Presidential System of Government'. EPA/STR

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αλλά και το Κρεμλίνο πήραν εκ νέου το μέρος της Τουρκίας στη διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα στο πλαίσιο της διάσκεψης των Πρεσβευτών ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σέργκει Λαβρόφ που είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας, το προσφυγικό αλλά και τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Στην κοινή συνέντευξή Τύπου ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε ανορθόδοξες τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Τουρκίας και είπε ότι δεν συνάδουν με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. είναι μονόπλευρες αποφάσεις που στοχεύουν στην προώθηση των δικών τους επιχειρηματιών, τιμωρώντας τους συμμάχους τους. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη πως ο κατάφωρα καταχρηστικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες το δολάριο, θα το αποδυναμώσει ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών και ενδέχεται να εξαναγκάσει διάφορες χώρες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα εθνικά τους νομίσματα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ένας παρόμοιος κατάφωρα καταχρηστικός τρόπος χρησιμοποίησης του αμερικανικού δολαρίου ως διεθνές νόμισμα συναλλαγών, θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ο ρόλος του, να αρχίσει να περιορίζεται και όλο πιο πολλές χώρες, ακόμη και αυτές που δεν έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, θα αποχωρούν εν πάση περιπτώσει από το δολάριο και να στηρίζονται σε πιο σταθερούς, πιο αξιόπιστους για συμφωνίες εταίρους, από την άποψη της χρήσης των νομισμάτων τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παίρνει μόνη της αποφάσεις και να ζητάει απ’ όλους να την ακολουθήσουν. Εμείς συμβιβαζόμαστε με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι κινήσεις των ΗΠΑ έχουν στόχο και την Ευρώπη και έχει αρχίσει η φυγή από το δολάριο, κατέληξε ο Τσαβούσογλου.

Τις δηλώσεις του Λαβρόφ ήρθε να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες, λέγοντας ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν εγκυμονούν τίποτα το καλό για τις διμερείς σχέσεις.

Στο ερώτημα πότε η Μόσχα θα ανακοινώσει τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στο αμερικανικό νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη ψηφισθεί».

Σήμερα το αμερικανικό Κογκρέσο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το νομοσχέδιο που είχαν καταθέσει στις 2 Αυγούστου Aμερικανοί γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, με επικεφαλής τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, και το οποίο προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε επενδύσεις του νέου ρωσικού δημόσιου χρέους και απαγορεύει σε ρωσικές κρατικές τράπεζες να προβαίνουν σε συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός των άλλων η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται από τις 22 Αυγούστου να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή θεωρεί ότι είχε εμπλακεί στην δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.