«Ροζ Πάνθηρες» στα χέρια της ΕΛΑΣ

«Ροζ Πάνθηρες» στα χέρια της ΕΛΑΣ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρία μέλη της διεθνούς συμμορίας που έκλεβε κοσμήματα και έργα τέχνης υψηλής αξίας συνέλαβαν άνδρες της Ασφάλειας Αττικής.

Τρία μέλη της διεθνούς συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες» που έκλεβε κοσμήματα και έργα τέχνης τεράστιας αξίας συνέλαβαν οι άνδρες της Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος των τριών Σέρβων, μελών της σπείρας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης που αναζητούνται.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής σπείρας, σε κλοπές κοσμημάτων και έργων τέχνης τεράστιας αξίας, είχε τρία στάδια: Αρχικά εντόπιζαν καταστήματα έξω από τα οποία δεν υπήρχαν εμπόδια, όπως κολωνάκια και κάγκελα και έκλεβαν το όχημα που θα χρησιμοποιούσαν. Στη συνέχεια πήγαιναν στο κατάστημα και είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες με το κλεμμένο όχημα, μέθοδος γνωστή ως «ram raiding» είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαγαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς. Τέλος, έκλεβαν τα κοσμήματα ή τα αντικείμενα μεγάλης αξίας από τα καταστήματα, διέφευγαν και εγκατέλειπαν το κλεμμένο αυτοκίνητο σε τυχαία τοποθεσία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης, ενώ για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας («ghost phones»), τα στοιχεία των οποίων αντιστοιχούσαν σε ονόματα ανύπαρκτων ατόμων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει 13 κλοπές οχημάτων (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες) και 14 κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, αφαιρώντας αντικείμενα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 550.000 ευρώ. Επίσης, έχουν κάνει τρεις απόπειρες διάρρηξης με εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, μία εκ των οποίων σε κατάστημα ένδυσης και δύο σε κοσμηματοπωλεία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Σημειώνεται, ότι η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Ροζ Πάνθηρες» της Interpol και συνεργάζεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και εγκληματολογικών δεδομένων, τόσο με τον προαναφερόμενο Οργανισμό, όσο και με ομόλογες Υπηρεσίες Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας του εξωτερικού, για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας αυτού του τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Κοσμήματα πολλών καρατίων και… εκατομμυρίων