Σαφάρι μεγάλων εξαγορών από τη Samsung

Σαφάρι μεγάλων εξαγορών από τη Samsung
Photo:

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας που την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην εξαγορά της Harman έναντι 8 δισ. δολαρίων. 

Η εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικών αυτοκινήτου και ήχου Harman από τη Samsung Electronics, μια συμφωνία ύψους 8 δισ. δολαρίων, έχει δώσει στον γνωστό τεχνολογικό όμιλο την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να κυνηγήσει ακόμα μεγαλύτερες συμφωνίες. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Samsung Electronics την περασμένη Παρασκευή.

Ο Young Sohn, πρόεδρος και διευθυντής στρατηγικής της νοτιοκορεάτικης εταιρείας με έδρα τη Silicon Valley, είπε ότι θα ήθελε ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ μνήμης, smartphone, και τηλεοράσεων να επεκταθεί στις αγορές αυτοκίνησης, ψηφιακής υγείας, και βιομηχανικής αυτοματοποίησης.

Η Samsung, η οποία φέτος ξεπέρασε την Intel ως η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, έχει δείξει προς όλες τις κατευθύνσεις τη διάθεσή της να προβεί σε νέες συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, έχει πει ότι αναζητά εταιρείες για την κατασκευή λογισμικού και την παροχή υπηρεσιών ώστε να διαφοροποιήσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Όμως, μέχρι σήμερα έχει δώσει ελάχιστες πληροφορίες ως προς τους τομείς που έχει βάλει στο στόχαστρο, στα πλαίσια αυτής της κούρσας συγχωνεύσεων και εξαγορών.

«Έχουμε ταχθεί υπέρ της χρήσης των συγχωνεύσεων και των εξαγορών ως εργαλείο, και νομίζω ότι η εξαγορά της Harman μας βοήθησε να αποκτήσουμε περαιτέρω αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Sohn στο Reuters, στο παρασκήνιο του Slush, ενός φεστιβάλ τεχνολογικών startup στο Ελσίνκι. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να πάμε μπροστά».

Ο Sohn απάντησε αρνητικά ως προς το ενδεχόμενο η Samsung να συμμετάσχει στην περαιτέρω συγκεντροποίηση των αγορών ημιαγωγών ή smartphone, όπου κατέχει ήδη ηγετική θέση. Αντίθετα, επεσήμανε ότι η εταιρεία εστιάζει σε στρατηγικές οργανικής ανάπτυξης στους συγκεκριμένους τομείς.

Τον Σεπτέμβριο, ο Sohn είχε δηλώσει ότι η Samsung στόχευε να αναδειχθεί σε βασικό παίκτη στην αυτόνομη οδήγηση, βασιζόμενη στην εξαγορά του προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτου Harman και στην ηγετική θέση της στις αγορές κινητής.

Ως προς τις προτεραιότητες της Samsung για το 2018, ο ίδιος είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στον κλάδο της αυτοκίνησης.