Σαν σήμερα: Γεννιέται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ

Σαν σήμερα: Γεννιέται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ

«Πόσο πλούσια είναι η τέχνη. Αν μπορεί κανείς να θυμάται τί έχει δει, δεν του λείπει ποτέ τροφή για σκέψη και δεν μένει μόνος.»

«Και μοναδικός μου στόχος στη ζωή είναι να ζωγραφίζω και να σχεδιάζω, όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορώ. Έπειτα, στο τέλος της ζωής μου, ελπίζω να φύγω κοιτάζοντας πίσω μου με αγάπη και τύψεις γεμάτες στοργή, σκεπτόμενος “Ω, τι θα μπορούσα να είχα ζωγραφίσει ακόμη!”», είχε πει ο μεγάλος ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Ο Ολλανδός ζωγράφος γεννήθηκε σαν σήμερα στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και άργησε να βρει τη κλίση του στη ζωγραφική, αφού έπιασε πινέλο για πρώτη φορά στα 27 του.

Το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης εν ζωή, αλλά μετά θάνατον η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, καθιερώνοντας τον ανάμεσα στους κορυφαίους ζωγράφους.

Έζησε τη ζωή του διχασμένος ανάμεσα στη βαθιά του ανάγκη για να αγαπηθεί και στην υπεροπτική του προσωπικότητα, ανάμεσα στη μεθοδική αυτοκαταστροφή και στην βαθιά επίγνωση του τι αξίζει. «Χρειάζεται κανείς να αγαπάει όσο του είναι δυνατόν, γιατί στην αγάπη βρίσκεται η πραγματική δύναμη, και εκείνος που αγαπάει πολύ, κατορθώνει μεγάλα πράγματα και είναι ικανός για μεγάλα έργα, και ότι γίνεται από αγάπη είναι πάντα καλά καμωμένο.» Και αλλού γράφει «Εκείνος που ακούει και ακολουθεί τη φωνή της συνείδησης του – το καλύτερο δώρο του Θεού- θα βρει στο τέλος έναν φίλο και δεν θα είναι ποτέ μοναχός».

Από την ηλικία των 16 πειραματιζόταν επαγγελματικά, έχοντας περάσει από τα ορυχεία και άλλες χειρονακτικές εργασίες, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με το εμπόριο έργων τέχνης. Το 1873 η εταιρεία τον μεταθέτει στο Λονδίνο και έπειτα στο Παρίσι. Εκείνη τη περίοδο, ενδιαφέρεται έντονα για τη θρησκεία.

Στο Λονδίνο επισκεπτόταν την Εθνική πινακοθήκη και όσα μουσεία είχε ευχέρεια, ενώ είχε εντρυφήσει στην αγγλική λογοτεχνία.

«Η Αγγλική τέχνη δεν με τραβούσε πολύ στην αρχή. Πρέπει πρώτα να τη συνηθίσει κανείς.. Βωτέρ, Μαρί, Ζωρζ Σαάλ, Λαζέϋ, Μώβ.. τους αγαπώ αυτούς τους ζωγράφους» έγραψε το 1873 από το Λονδίνο στον αδελφό του.

Όταν απολύεται από την δουλειά του, επιστρέφει στο Άμστερνταμ για να σπουδάζει θεολογία. Γίνεται ιεροκήρυκας στο Βέλγιο για περίπου έξι μήνες. Εκείνη την εποχή αρχίζει να σχεδιάζει μικρά έργα και αποφασίζει να ασχοληθεί με τη τέχνη.

Ο Βαν Γκογχ κάνει τα πρώτα του βήματα κοντά στον δάσκαλο του Anton Mauve με τον οποίο, όμως, γρήγορα ήρθε σε ρήξη. Τα επόμενα χρόνια δημιουργεί έργα κυρίως επηρεασμένα από τη ζωγραφική του Jean-François Millet αποτυπώνοντας την ύπαιθρο, μια θεματική που επηρέασε όλη την εικαστική του πορεία.

Τα μετέπειτα σχέδια του έχουν άμεσε επιρροές από την ιαπωνική τέχνη, αλλά γρήγορα θα έρθει σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές Ε. Ντεγκά, Καμίλ Πισαρό, Πωλ Γκωγκέν και Τουλούζ Λωτρέκ κάτι που θα αποτυπωθεί στους πίνακες του, ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση του χρώματος, αλλά με ένα δικό του προσωπικό ύφος.

Ο visual artist Luca Agnani, προσπάθησε να μπει στο μυαλό και στη θέση του μεγάλου ζωγράφου, δημιουργώντας ένα animation βίντεο με τους σημαντικότερους πίνακες του.

Δείτε το βίντεο.


Διαβάστε ακόμα:

Το ακριβότερο βιολί στο κόσμο αξίζει περισσότερα από 45 εκατ. δολάρια

Οι νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού της Sony για το 2014

Έχετε επισκεφτεί βιβλιοδετείο;