Σχέδια για αυξημένη χρηματοδότηση στην Ελλάδα από την Κομισιόν

Σχέδια για αυξημένη χρηματοδότηση στην Ελλάδα από την Κομισιόν

Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι και η θέση της Ελλάδας.

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μεταφέρουν χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την υποστήριξη σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Το γεγονός θα επιφέρει «χτύπημα» σε Πολωνία και Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι προτεινόμενες αλλαγές της Κομισιόν στην πολιτική συνοχής ύψους 330 δισ. ευρώ, που θα παρουσιαστούν σήμερα, είναι από τις πιο σημαντικές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2021-2027.

Προσχέδια που επικαλούνται οι FT, δείχνουν ότι η Κομισιόν αναθεωρεί τα κριτήρια της για την χρηματοδότηση, αφήνοντας την κεντρική και ανατολική Ευρώπη αντιμέτωπη με μεγαλύτερη πίεση από την περικοπή 10% στο συνολικό πρόγραμμα συνοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν προτάσεις για μείωση στη χρηματοδότηση της Πολωνίας κατά 23%, το οποίο αντιπροσωπεύει μείωση ύψους 19,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2020, όταν η Πολωνία έλαβε συνολικά 83,9 δισ. ευρώ σε τιμές 2018. Η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία αντιμετωπίζουν 24% μειώσεις.

Σε αντίθεση, οι νότιες χώρες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν «πάγωμα» ή αύξηση στη χρηματοδότηση.

Η χρηματοδότηση της Ισπανίας αναμένεται να ενισχυθεί κατά 5%, στα 34 δισ. ευρώ, της Ελλάδας κατά 8% στα 19,2 δισ. και της Ιταλίας κατά 6,4% στα 38,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση της χρηματοδότησης για την Αθήνα περιορίζεται από ένα “ταβάνι” 8% στην ενίσχυση των κεφαλαίων.