Σχέδιο για μόνιμη «13η σύνταξη» στον προϋπολογισμό επεξεργάζεται το Μαξίμου

Σχέδιο για μόνιμη «13η σύνταξη» στον προϋπολογισμό επεξεργάζεται το Μαξίμου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ποσό θα δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό.

Την καταβολή της «13ης σύνταξης» στους χαμηλοσυνταξιούχους σχεδιάζει η κυβέρνηση, με προοπτική «μονιμοποίησής» της, μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και του επιδόματος στέγασης.

Φέτος η καταβολή της θα γίνει μέσα από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατ. ευρώ, το οποίο μοιράζεται για τελευταία χρονιά με αυτή τη μορφή.

Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται το σχέδιο «μονιμοποίησης» του σκέλους που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, με την μορφή της «13ης σύνταξης» από το 2019 και έπειτα, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

Δηλαδή από τα επόμενα Χριστούγεννα η «13η σύνταξη» θα δίνεται παγίως και ανεξαρτήτως κοινωνικού μερίσματος, ενώ το κονδύλι της θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό.

Δικαιούχοι της «13ης σύνταξης» ή του «13ου µισθού» θα είναι χονδρικά όλοι όσοι σήµερα πληρούν τα κριτήρια για την είσπραξη κοινωνικού µερίσµατος. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δηµήτρης Τζανακόπουλος, δεν απέκλεισε την πιθανότητα θεσµοθέτησης του σηµερινού κοινωνικού µερίσµατος λέγοντας (9.84) πως εφόσον υπάρχουν οι δηµοσιονοµικές δυνατότητες «θα διερευνήσουµε τα συγκεκριµένα πεδία που θα απορροφήσουν ακριβώς αυτές τις δυνατότητες, εφόσον προκύπτουν».

Μία τέτοια δυνατότητα θεσµικής επαναφοράς της «13ης σύνταξης» ή «13ου µισθού» υπηρετεί και την κυβερνητική στόχευση για ενίσχυση των εισοδηµάτων των πολλών. Σ’ αυτούς τους «πολλούς» περιλαµβάνονται οι εργαζόµενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι µικροµεσαίοι επαγγελµατίες.