Σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση για το Brexit – Η Βρετανία ζητά εναλλακτικό σχέδιο

Σε αδιέξοδο η διαπραγμάτευση για το Brexit – Η Βρετανία ζητά εναλλακτικό σχέδιο
epa07037130 (FILE) British Prime Minister Theresa May speaks during a press conference after the European Union's (EU) Informal Heads of State Summit in Salzburg, Austria, 20 September 2018 (reissued 21 September 2018). According to reports on 21 September, British Prime Minister Theresa May said in her statement that there are two issues dividing the Britain and EU on Brexit agreement and she stated that 'no deal is better than a bad deal'. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Η Τερέζα Μέι υποστήριξε πως η ΕΕ απέρριψε τις προτάσεις της χωρίς καμία εξήγηση.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στις προτάσεις της για το Βrexit, λέγοντας ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη από τους ηγέτες της Ένωσης των σχεδίων της χωρίς να εξηγήσουν γιατί.

Στην άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Αυστρία την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για το Brexit τον ερχόμενο μήνα αλλά απέρριψαν το σχέδιο «Τσέκερς» της Μέι, λέγοντας πως πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα θέματα του εμπορίου και των διευθετήσεων για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία.

«Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις», είπε η Μέι σε τηλεοπτική δήλωσή της.

«Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο.»

Η Μέι είπε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεταχειρίζεται τη Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικά απ΄ό,τι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή να εγκαθίσταται ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας αν δεν επιτευχθεί μια εναλλακτική λύση.

Η Μέι επικαλέστηκε τη ψήφο των Βρετανών το 2016 που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου», είπε. «Χρειαζόμαστε σοβαρή δέσμευση για την επίλυση των δύο κύριων προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι.»

Νωρίτερα ο αρμόδιος για το Βrexit υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ επέδειξαν συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε πολιτικούς στο Σάλτσμπουργκ.

«Έχουμε ήδη κάνει τεράστιους συμβιβασμούς στις προτάσεις του Τσέκερς. Έχουμε δεσμευθεί και θέλουμε να ακούσουμε περισσότερα για την πραγματική κριτική σε αυτό και δεν έχουμε άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές στο τραπέζι», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.

«Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να επιτρέψουμε να σαλαμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με τον συνηθισμένο τρόπο που το κάνει η ΕΕ, χωρίς να υπάρχει κίνηση από την άλλη πλευρά.»

Διαβάστε ακόμη: Η «Ταπεινωμένη Μέι» και το «Σπασμένο Brexit»: Πυρ ομαδόν από τα βρετανικά ΜΜΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφή