Σε αυτές τις πόλεις οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ελάχιστα το αυτοκίνητο

Σε αυτές τις πόλεις οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ελάχιστα το αυτοκίνητο

Ποιες πρωτεύουσες του κόσμου έχουν ήδη απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους.

Σχεδόν το 90% των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ μετακινούνται χωρίς τη χρήση του αυτοκινήτου, ενώ πάνω από το 80% των κατοίκων του Παρισιού μεταβαίνει στις εργασίες του με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Benchmarking the Future of World Cities» της εταιρείας ακινήτων JLL.

Ωστόσο, η ταχεία αστικοποίηση των πόλεων ασκεί σημαντική πίεση στις υποδομές που επηρεάζουν τόσο τις δημόσιες μεταφορές όσο και τη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, οι πόλεις και τα καινοτόμα μυαλά, «χτίζουν» πιο αποτελεσματικά και σύγχρονα συστήματα δημόσιων μεταφορών. Για παράδειγμα, στη Σαγκάη υπάρχουν σήμερα 21 γραμμές του μετρό, ενώ στο Λονδίνο δημιουργήθηκε μια τεράστια λεωφόρος από την Ανατολή στη Δύση και από το Βορρά στο Νότο.

Η μετακίνηση χωρίς το αυτοκίνητο

Το Παρίσι κατέλαβε τη δεύτερη θέση έχοντας ένα πολύ πρωτοπόρο σύστημα μεταφορών, το ίδιο και στη Σαγκάη όπου το δίκτυο μεταφορών και κυρίως το μετρό έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί περαιτέρω μέχρι το 2030.

Σημειώνεται ότι από τις δέκα πόλεις της λίστας οι επτά είναι στη Δυτική Ευρώπη.

 

Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, τόσο για το νέφος όσο και για τη ρύπανση, έχουν αλλάξει σημαντικά το ρόλο της οδήγησης. Το Όσλο ανακοίνωσε το περασμένο έτος ότι πρόκειται να απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης τα προσεχή έτη, ενώ στο Παρίσι ήδη έχουν υιοθετηθεί οι «ημέρες χωρίς αυτοκίνητο» για τις Κυριακές και τις αργίες. Μάλιστα, λέγεται ότι μέχρι το 2020, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2011.

Ωστόσο, το «διαζύγιο» με την οδήγηση δεν θα είναι εύκολη. Σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων θα είναι απίθανο να θυσιάσουν την άνεση του ιδιωτικού αυτοκινήτου για μια μικρή εξοικονόμηση χρόνου. Όμως, οι σημαντικές ανακαλύψεις στην ηλεκτρική τεχνολογία αυτοκινήτων ίσως φέρουν αυτήν την αλλαγή.