Σε ΑΜΚ έως 3 δισ. ευρώ στοχεύει η Eurobank

Σε ΑΜΚ έως 3 δισ. ευρώ στοχεύει η Eurobank

Έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων συγκάλεσε η τράπεζα για τις 12 Απριλίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αποφάσισε σήμερα τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 12 Απριλίου για να εξετάσει το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η Eurobank στοχεύει σε άντληση κεφαλαίων μέχρι 3 δισ. ευρώ με την καταβολή μετρητών ή/και εισφορά σε είδος, την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των κοινών μετόχων και του προνομιούχου μετόχου της Τράπεζας.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας διενεργείται με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι 3 δισ. ευρώ προς ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, κατόπιν του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών της από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπό το βασικό σενάριο της επικαιροποιημένης διαγνωστικής άσκησης και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) που διενήργησε η BlackRock Solutions κατ’ εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αυτές οι κεφαλαιακές ανάγκες ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 6.3.2014.

Η ΑΜΚ προτείνεται να διενεργηθεί με την καταβολή μετρητών ή/και εισφορά σε είδος, την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των κοινών μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και του μοναδικού προνομιούχου μετόχου της, δηλ. του Ελληνικού Δημοσίου, και την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία.

Η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου του 2014, υπό την προϋπόθεση της προσήκουσας λήψης των απαιτούμενων εταιρικών, κανονιστικών και λοιπών εγκρίσεων.

Πράσινο φως από το ΤΧΣ
Την συναίνεσή του για την έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης στο ποσό έως των 3 δισ. Ευρω, ανακοίνωσε το ΤΧΣ.

Στο πλαίσιο του Νόμου του Ταμείου όπως τροποποιήθηκε και στην περίπτωση όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υπερβεί το 50%, το Ταμείο αναλαμβάνει να εισέλθει σε μια νέα συμφωνία-πλαίσιο σχέσεων με την Eurobank παρόμοια με αυτή των άλλων συστημικών τραπεζών και να μην πωλήσει τις μετοχές που κατέχει στην Eurobank για χρονικό διάστημα 6 μηνών μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφορικά με την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank δήλωσε: «Το Ταμείο, συνεπές στο σκοπό του, στηρίζει την ενέργεια της Eurobank να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης».

Διαβάστε ακόμη:

ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Προβόπουλος: «Ξένοι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν 6 δισ. στις τράπεζες»

Τι απαντά ο όμιλος Λάτση για την Eurobank