Ζήτημα ωρών το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Ζήτημα ωρών το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο

Όλα δείχνουν ότι σήμερα θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης από τον ΟΔΔΗΧ για πρώτη φορά μετά το 2010.

 

Στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από το 2010 προχωρά σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, με μια κίνηση η οποία δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευτεί την καλή συγκυρία μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s.

Ανάδοχες τράπεζες με βάση την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ είναι οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC. Στην ίδια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα αναφέρθηκε πως η έκδοση του ομολόγου θα διενεργηθεί «στο άμεσο μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, όμως όλα δείχνουν ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα με στόχο να αντληθεί ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Στόχος των ελληνικών αρχών είναι να προσελκύσουν κυρίως «καλής ποιότητας» μακροχρόνιους επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds, με το επιτόκιο να αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 4%. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώθηκε χθες στο 3,674% (στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006) και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται στο 3,85%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 10ετούς τίτλου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, λίγο πριν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, με κουπόνι 6,25%, όταν αντλήθηκε το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Η θετική αξιολόγηση της Moody’s, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β1 από Β3 πριν, με θετικές προοπτικές, ήταν καθοριστική, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου, καθώς ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς. Πλέον η Moody’s «ευθυγραμμίζεται» με την S&P αξιολογώντας την Ελλάδα τέσσερις βαθμίδες κάτω από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού» και η Fitch παραμένει η πιο «γενναιόδωρη», με τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.