Σε αναταραχή η Google – Βρετανική κυβέρνηση και ΜΜΕ αποσύρουν τις διαφημίσεις τους

Σε αναταραχή η Google – Βρετανική κυβέρνηση και ΜΜΕ αποσύρουν τις διαφημίσεις τους

Παγώνουν κάθε καμπάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμφάνιση διαφημιστικού υλικού τους σε εξτρεμιστικές ιστοσελίδες.

Η Google βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς μια σειρά από μεγάλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων ο Guardian και το BBC, αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από τη μηχανή αναζήτησης και το YouTube γιατί διαπίστωσαν ότι αυτές εμφανίζονται ανεξέλεγκτα σε ιστοσελίδες που περιέχουν προσβλητικό περιεχόμενο.

Όπως ανακοίνωσε ο Guardian την Πέμπτη, όλες οι διαφημίσεις του στην Google σταματούν καθώς τις είδαν να βρίσκονται δίπλα σε ιστοσελίδες και βίντεο με «εξτρεμιστικό υλικό», όπως αυτά των βίντεο λευκών εθνικιστών από τις ΗΠΑ ή ενός ισλαμιστή ιερωμένου της Βρετανίας που έχει καταδικαστεί για τα ακραία κηρύγματά του.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στη χρήση του AdX, την υπηρεσία ανταλλαγής και διαμοιρασμού διαφημιστικού χώρου, η οποία χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες εντολές για να μοιράζει το διαφημιστικό υλικό στις ιστοσελίδες. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μια σειρά από αλγορίθμους και δεν περιλαμβάνει ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε γράμμα του προς την Google ο CEO του Guardian, David Pemsel, είπε ότι πολλές εταιρείες νιώθουν υποχρεωμένες να τοποθετήσουν τις διαφημίσεις τους στην Google εξαιτίας της ηγεμονικής της θέσης στη διαδικτυακή αγορά.

«Είναι όμως ζωτικής σημασίας για την Google, την υπηρεσία DoubleClick και το YouTube να τηρούν τα αυστηρότερα κριτήρια σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα διαφάνειας και ανεκτικότητας και να αποφύγει στο μέλλον τα περιστατικά λανθασμένης τοποθέτησης διαφημίσεων», είπε ο Pemsel.

Λίγο μετά τον Guardian ακολούθησαν και άλλα βρετανικά ΜΜΕ όπως το Channel 4 και το BBC, ενώ το ίδιο έπραξαν και πολλές βρετανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας είπε στον Guardian ότι η Βρετανία έχει παγώσει κάθε κυβερνητική διαφήμιση στην Google και το YouTube, ενώ έχει ζητηθεί από εκπρόσωπο της Google να «προσέλθει για συζητήσεις» και να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση.

Τον περασμένο μήνα μια έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Times διαπίστωσε ότι δεκάδες διαφημίσεις από πολύ γνωστές εταιρείες εμφανίζονται ακόμη και σε ιστοσελίδες μελών ή υποστηρικτών του ISIS.

Σε ανάρτησή του στο blog της εταιρείας την Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος της Google στη Βρετανία αναγνώρισε την κατάσταση, δηλώνοντας πως η επιχείρηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι διαφημίσεις των πελατών της δεν θα εμφανίζονται δίπλα σε προσβλητικό περιεχόμενο. «Παρόλα αυτά, με εκατομμύρια ιστοσελίδες και 400 ώρες βίντεο που αναρτώνται κάθε στο YouTube, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σωστά», συμπλήρωσε.