Σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (upd)

Σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (upd)

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές. 

Ξεκινά σήμερα η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Το βιβλίο προσφορών για την άντληση ποσού έως 2,5 δισ. ευρώ μέσω διάθεσης μετοχών στο εξωτερικό, άνοιξε σήμερα το πρωί και αναμένεται να κλείσει στις 8 Μαΐου, Πέμπτη.

Η τελική κατανομή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου και την επόμενη ημέρα συγκαλείται η γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης για την επικύρωση και τυπικά του αποτελέσματος της αύξησης του κεφαλαίου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας
Σε συνέχεια της από 16 Απριλίου 2014 ανακοίνωσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος («ΕΤΕ» ή η «Τράπεζα») για την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»), η Τράπεζα ανακοινώνει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδας για θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η προγραμματισμένη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας που θα συνεδριάσει την 10η Μαΐου 2014 (η «ΕΓΣ») αναμένεται να αποφασίσει την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και τους ειδικότερους όρους αυτής με στόχο την άντληση συνολικού ποσού κεφαλαίων ύψους έως €2.500 εκ.

Η ΕΤΕ επιδιώκει την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προκειμένου:

i. Να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των εγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων ποσού €1,04 δις. που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους €2,183 δις. που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος (υπό το βασικό σενάριο),

ii. Να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ «fully loaded Basel III», ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €1,35 δις. όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Η Goldman Sachs International («GSI») και η Morgan Stanley & Co International plc («MS») θα είναι οι Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) του βιβλίου προσφορών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και οι BofA Merrill Lynch, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A., και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμη: 

Έρχονται 200 προσλήψεις στην Εθνική Τράπεζα

Τρεις φορές καλύφθηκε η ζήτηση στο ομόλογο της Εθνικής