Δεν θα είναι υποψήφια σε νέες εκλογές η Τερέζα Μέι – Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Δεν θα είναι υποψήφια σε νέες εκλογές η Τερέζα Μέι – Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής
epa07225484 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing street in London, Britain, 12 December 2018, to attend Prime Ministers Questions in the Houses of Parliament. Theresa May will face a challenge to her leadership on 12 December 2018 after 48 letters calling for a contest were delivered to the Chariman of the 1922 Committee. May will find out her future after Conservative Members of Parliament vote between 18:00 GMT and 20:00 GMT later in the evening. EPA/ANDY RAIN

Περισσότεροι από 185 βουλευτές έχουν πει ότι στηρίζουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ωστόσο η μυστική ψηφοφορία δεν παρέχει ασφαλείς εγγυήσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο βρετανικό κοινοβούλιο η κρίσιμη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, που ενεργοποιήθηκε αφού οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες επιστολές από το 15% των βουλευτών -48 στον αριθμό- για να εκκινήσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 200 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό. Η Μέι χρειάζεται απλή πλειοψηφία (158 ψήφους σε σύνολο 315 βουλευτών) για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν ότι κάποιοι από τους βουλευτές που δημοσίως στηρίζουν τη Μέι, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του λένε ότι θα την καταψηφίσουν.

Η μυστική ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ώρες και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 23.00 (ώρα Ελλάδας).

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή.  Η Μέι τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατατέθηκε σε βάρος της ηγέτιδας των Συντηρητικών.

Γαλλία: Καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit, στην οποία έχουν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στη Βρετανία η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Β. Ιρλανδίας από το Ην. Βασίλειο προτείνει το Σιν Φέιν

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ζήτησε και πάλι σήμερα το Σιν Φέιν, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της επαρχίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, στο οποίο η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σιν Φέιν ζητά συχνά να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας και την ένωσή της με την Ιρλανδία.

Σήμερα, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, η ηγέτιδα του κόμματος, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, τόνισε ότι ένα άτακτο Brexit “θα ήταν καταστροφικό για το νησί” καθώς “θα προκαλέσει ρήξη στην οικονομία μας, στον κοινωνικό ιστό και στις ειρηνευτικές συμφωνίες”. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή το Λονδίνο προχωρήσει σε μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, “το Σιν Φέιν θεωρεί ότι θα πρέπει να προωθηθεί κατεπειγόντως και κατά προτεραιότητα ένα δημοψήφισμα για την ενότητα” του νησιού.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ σημείωσε ότι είναι “καταστροφική και διασπαστική” η χρονική στιγμή που επέλεξε να υποβάλει αυτήν την πρόταση το Σιν Φέιν. Η ΜακΝτόναλντ είπε την Τρίτη ότι έθεσε το ίδιο ζήτημα στην Τερέζα Μέι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, αλλά η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαφωνεί επίσης με αυτήν την πρόταση.

“Δεν πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για δημοψηφίσματα των συνόρων”, είπε ο Βαράντκαρ.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα εάν φανεί ότι είναι πιθανό η πλειοψηφία των ψηφοφόρων να επιλέξει την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι το 30% των ψηφοφόρων θα τασσόταν υπέρ της ενωμένης Ιρλανδίας αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ με βάση τη συμφωνία που έχει προτείνει η Τερέζα Μέι. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 48% αν υπάρξει αποχώρηση χωρίς καμία συμφωνία.

Δείτε ακόμη:

Το χάος που μπορεί να προκαλέσει ένα άτακτο Brexit

Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις