«Mαραθώνιος» συναντήσεων με την τρόικα

«Mαραθώνιος» συναντήσεων με την τρόικα

Σε δύο φάσεις θα διεξαχθούν οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ξεκίνησε ο «μαραθώνιος» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Παρόντες, από ελληνικής πλευράς, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Από την πλευρά των δανειστών, μετέχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθει στην Αθήνα με τη μεσημεριανή πτήση.

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον δύο κύκλους: κατά την α΄ φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015) και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Χαρδούβελης: Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα

Η β΄φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο Μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά «καυτά» μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά (αναλογιστικές μελέτες για ταμεία, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η «μικρή ΔΕΗ», κλπ.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα) για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων.

Σημειώνεται, ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (η τρόικα το υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ) και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ