Σε θέση μάχης Ιταλία- Μάλτα για το μεταναστευτικό

Σε θέση μάχης Ιταλία- Μάλτα για το μεταναστευτικό
Afghan refugees arrive in a dinghy on the Greek island of Lesbos, September 12, 2015. Of the record total of 432,761 refugees and migrants making the perilous journey across the Mediterranean to Europe so far this year, an estimated 309,000 people had arrived by sea in Greece, the International Organization for Migration (IMO) said on Friday. About half of those crossing the Mediterranean are Syrians fleeing civil war, according to the United Nations refugee agency. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTSRNO

Η Ρώμη εγκαλεί την εταίρο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αφήνει τους άλλους να σηκώσουν μόνοι το βάρος και απειλεί να κλείσει τα λιμάνια της χώρας.

Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μάλτα σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και υποδοχής μεταναστών. Η Ρώμη εγκαλεί την εταίρο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αφήνει τους άλλους να σηκώσουν μόνοι το βάρος και απειλεί να κλείσει τα λιμάνια της χώρας.

Η Βαλέτα επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί το πλοίο Aquarius, που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει περισσότερους από 600 διασωθέντες μετανάστες, διατεινόμενη ότι δεν εμπίπτει στην δική της δικαιοδοσία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ, υποστήριξε πως «η Μάλτα ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς υποχρεώσεις της». Οι μαλτέζικες αχές αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

«Επιβεβαιώνεται η έλλειψη διάθεσης της Μάλτας, και κατά συνέπεια της Ευρώπης, να παρέμβει και να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» σημείωσε ο Κόντε. Έντονη ήταν και η αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε ότι η Μάλτα «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα. Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Σημειώνεται ότι στο πλοίο επιβαίνουν 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά κυοφορούσες γυναίκες. Η Ιταλία έχει στείλει δύο περιπολικά σκάφη με γιατρούς, «έτοιμους να επέμβουν για να προστατεύσουν την υγεία κάθε ανθρώπου που βρίσκεται πάνω στο Aquariusαι μπορεί να το έχει ανάγκη» τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Μετά και την εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και πυροδοτεί εντάσεις μεταξύ των μελών της Ένωσης. Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ των ενιαίων κριτηρίων για την παροχή ασύλου. Ωστόσο στο πώς θα ανακοπούν οι μεταναστατευτικές ροές και πόσα βάρη θα σηκώνουν οι χώρες υποδοχής, θα είναι δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος.