Σε τι στοχεύει η Blue Origin με τη συμφωνία που έκανε με ανταγωνίστριά της;

Σε τι στοχεύει η Blue Origin με τη συμφωνία που έκανε με ανταγωνίστριά της;

Η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος φέρεται να συμφώνησε στην παροχή μηχανών για τον νέο πύραυλο που κατασκευάζεται από την Boeing και τη Lockheed Martin.

Η διαστημική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος θα παρέχει, σύμφωνα με δημοσίευμα, μηχανές στον Vulcan, έναν νέο πύραυλο που κατασκευάζεται από την Boeing και την Lockheed Martin στο κοινό τους εγχείρημα, το United Launch Alliance.

Αυτό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα κίνηση γιατί, όπως η United Launch Alliance, έτσι και η Blue Origin θέλει επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους για τον αμερικανικό στρατό. Το Vulcan θα χρησιμοποιεί για την εκτόξευση αμερικανικών στρατιωτικών και κατασκοπευτικών δορυφόρων την ίδια μηχανή ΒΕ-4 με τον νέο (υπό κατασκευή) εκτοξευτή New Glenn της Blue Origin.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, θέτοντας τέλος στην εξάρτηση της United Launch από τις μηχανές ρωσικής κατασκευής RD-180, τις οποίες χρησιμοποιεί στους τωρινούς της πυραύλους.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία κράτησαν μήνες, εν μέρει εξαιτίας των ανησυχιών της United Launch για το ότι θα έπρεπε να εξαρτάται από μια ανταγωνίστρια εταιρεία για τις μηχανές που θα χρησιμοποιεί. Τελικά, όπως φαίνεται, η Blue Origin υπερίσχυσε έναντι της Aerojet Rocketdyne για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η Blue Origin και η United Launch ανταγωνίζονται για το ποια θα καταφέρει να υπογράψει συμφωνίες με την Air Force, την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν στην κατασκευή ενός στόλου πυραύλων χαμηλού κόστους. Άλλες εταιρείας που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα εν λόγω συμφωνητικά είναι η Northrop Grumman και η SpaceX του Έλον Μασκ.

Η Blue Origin εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τη μεταφορά επιβατών επί πληρωμή στο διάστημα. Ο Μπέζος δήλωσε πριν μια εβδομάδα πως η εταιρεία θα εκτόξευε μια επανδρωμένη αποστολή τον επόμενο χρόνο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το εάν οι επιβάτες θα εμπλακούν σε αυτό το στάδιο ή αν πρόκειται για δοκιμαστική αποστολή. Η Blue Origin ανταγωνίζεται και σε αυτόν τον τομέα με την SpaceX.