Σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ελπίζει η κυβέρνηση

Σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ελπίζει η κυβέρνηση

Συνάντηση για το Κυπριακό και ζητήματα διμερών σχέσεων πρόκειται να έχουν Αντ. Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση εφ όλης της ύλης με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να έχει αύριο στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ της Ουαλίας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και η οποία εκκρεμούσε από διμήνου, γίνεται σε συγκυρία κατά την οποία το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει φορτιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα πριν από δύο ημέρες.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διέψευσαν τις προσδοκίες για μία πιο επικοδομητική στάση από την Τουρκία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο δε αυτό, στη συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν θα συζητηθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί σταθερά αποφόρτιση και βελτίωση του κλίματος, πάντα με την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σήμερα μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την στενή συνεργασία Αθήνας- Λευκωσίας. Αναφέρθηκαν εκτενώς και στις επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ερντογάν και ηγέτες των χωρών της συμμαχίας, καθώς και οι δύο υπουργοί κ.κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος με ξένους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Α. Σαμαράς ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατία κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα παραβρεθεί και αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, ως χώρας που έχει αποστείλει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, που είναι και θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο. Στην ατζέντα της Συνόδου καταγράφεται ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το κράτος με τη συνταγματική του ονομασία.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής αποστολής στην Σύνοδο Κορυφής οι κ.κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος είχαν συνεργασία χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιθετική η στάση της Τουρκίας, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ
Επικρίσεις κατά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και προσωπικά κατά του Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, διατυπώνει η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, τονίζοντας ότι «η Άγκυρα προτιμά να καλλιεργεί μια αδιατάρακτα επιθετική στάση απέναντι στην Κύπρο παρά να συνεισφέρει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επίλυση του Κυπριακού».

«Αν το ζητούμενο όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού είναι η επίδειξη ειλικρίνειας», επισημαίνει η κ. Βαλαβάνη, «ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει -δεδομένης της στάσης που τηρεί η Άγκυρα- να διασαφηνίσει από πλευράς του κατά πόσον είναι ειλικρινώς προσηλωμένος στην επίλυση του ζητήματος στη βάση μιας βιώσιμης και ανεξάρτητης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς ξένα στρατεύματα, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί και ειρηνικά χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους».

Απαντώντας σε άλλες αναφορές του κ. Ερντογάν, η κ. Βαλαβάνη σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή τα τεμένη στην Αθήνα, αντανακλούν μια ευρύτερη λογική «αμοιβαιότητας», που δεν συνάδει με τον αυτονόητο ρόλο που -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει να έχει κάθε σύγχρονο κράτος, εκπλήρωσης των διεθνών του υποχρεώσεων και ικανοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Και επίσημα πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν