SEC εναντίον του Έλον Μασκ: Δεν ζητά έγκριση ούτε για ένα tweet

SEC εναντίον του Έλον Μασκ: Δεν ζητά έγκριση ούτε για ένα tweet
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τονίζει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει παραβιάσει τη συμφωνία τους.

Δεν αναζήτησε ποτέ προέγκριση ούτε για ένα tweet του ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας, υποστήριξε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενώπιο δικαστή τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τονίζει ότι έχει παραβιάσει τη συμφωνία τους, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εγκρίνονται τα μηνύματά του στο Twitter από την εταιρεία, όταν αυτά περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες γι’  αυτή, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις.

H αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει από δικαστή να καταθέσει πρόταση καταφρόνησης της δικαστικής αρχής, για παραβίαση της συμφωνίας τους, τον Φεβρουάριο. Για την κίνησή της επικαλέστηκε ένα «ανακριβές» tweet του CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας, που ανήρτησε στις 19 Φεβρουαρίου.

Εκείνη τη μέρα ο Έλον Μασκ δημοσίευσε προβλέψεις για τα ετήσια νούμερα παραγωγής της εταιρείας. Όπως έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος, η Tesla θα προχωρήσει στην παραγωγή 500.000 φέτος. Αργότερα ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «ήθελε να πει» πως ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στα τέλη του 2019 θα μπορούσε να είναι περίπου 500.000 οχήματα ή ρυθμός παραγωγής 10.000 αυτοκινήτων την εβδομάδα. Οι συνολικές παραγγελίες για τη χρονιά εκτιμώνται ακόμη στις 400.000, σημείωσε ο Μασκ.

Η SEC ρώτησε την Tesla τον Φεβρουάριο αν τα tweets του Μασκ είχαν πάρει προέγκριση από την εταιρεία, όπως απαιτούσε η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν. Η αυτοκινητοβιομηχανία απάντησε μετά από δύο εβδομάδες, λέγοντας απλώς: «Όχι».

«Ο Μασκ δεν ζήτησε ή δεν έλαβε προ-έγκριση πριν από τη δημοσίευση αυτού του tweet, το οποίο ήταν ανακριβές και διαδόθηκε σε περισσότερους από 24 εκατ. ανθρώπους», υπογράμμισε η SEC στην αίτηση της προς το δικαστήριο. «Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι, κατά τη στιγμή της κατάθεσης της παρούσας κίνησης, ο Μασκ δεν είχε ζητήσει την προηγούμενη έγκριση ούτε για ένα από τα πολυάριθμα tweets σχετικά με την Tesla, τα οποία δημοσιεύθηκαν τους μήνες που ακολούθησαν από την απόφαση του δικαστηρίου», τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η SEC στην κατάθεσή της τη Δευτέρα.

Το ιστορικό της διαμάχης

Πριν από κάποιους μήνες, η SEC είχε προχωρήσει σε διακανονισμό με τον Μασκ και την Tesla, όσον αφορά το tweet του πρώτου το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο ανέφερε ότι θα βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο και τη δήλωση του ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Ο Μασκ είχε γράψει τότε ότι εξετάζει να βγάλει την Tesla από τη Wall Street καταβάλλοντας 420 δολάρια για κάθε μετοχή. Υπό τη συμφωνία με τη SEC, και ο Μασκ και η εταιρεία του έλαβαν τότε 20 εκατ. δολάρια πρόστιμο, καθώς η πρώτη είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του 47χρονου, κατηγορώντας τον για απάτη, μετά από σειρά «ψευδών ή παραπλανητικών» μηνυμάτων στο Twitter για έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο και εύρεση χρηματοδότησης.

Μέρος του διακανονισμού επίσης ήταν ότι ο Μασκ θα λαμβάνει προέγκριση από την εταιρεία για τα μελλοντικά μηνύματά του στο Twitter.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά από το Δικαστήριο να δοθεί εντολή απόδειξης γιατί δεν πρέπει να ασκηθεί εναντίον του Έλον Μασκ πρόταση καταφρόνησης της δικαστικής αρχής, για την απόφαση του Δικαστηρίου στις 16 Οκτωβρίου 2018», ανέφερε τότε η SEC.