Σενάρια για έξοδο στις αγορές ακόμη και πριν τις 20 Αυγούστου

Σενάρια για έξοδο στις αγορές ακόμη και πριν τις 20 Αυγούστου

Στο τραπέζι η έκδοση 10ετούς ομολόγου προκειμένου να «τιμολογηθεί» και το συγκεκριμένο προϊόν από τις αγορές.

Ανοιχτά αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την έξοδο στις αγορές, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Τα σενάρια είναι πολλά και προβλέπουν από την έκδοση ενός ακόμη 3ετούς ομολόγου μέχρι και την απόπειρα έκδοσης 10ετούς ομολόγου προκειμένου να «τιμολογηθεί» και το συγκεκριμένο προϊόν από τις αγορές.

Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το όριο του 4% -χθες διαμορφώθηκε στο 3,83%- αλλά και οι επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις πιθανότητες να επιχειρηθεί το επόμενο βήμα πριν από την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, δηλαδή πριν από τις 20 Αυγούστου.

Η έκδοση 10ετούς ομολόγου είχε αποφασιστεί να προχωρήσει πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο το σχέδιο ξαναμπήκε στο συρτάρι μετά το ξέσπασμα της κρίσης στα ιταλικά ομόλογα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ αναμένεται να συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα τον κύκλο επαφών που έχουν ήδη ξεκινήσει με εκπροσώπους μεγάλων ξένων οίκων, με το ζητούμενο πλέον να είναι εκδόσεις χρέους με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σταδιακή βελτίωση της καμπύλης των ελληνικών τίτλων.

Το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί ήδη και θα διευρυνθεί στις αρχές Αυγούστου με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ από τον ESM, καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες στη χειρότερη περίπτωση για 22 μήνες, στην καλύτερη έως και το τέλος του 2022.

Με τα σημερινά δεδομένα, στην Τράπεζα της Ελλάδοςυπάρχουν ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 20 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν τα 15 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του ESM, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα 35 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει, ήδη, πριν την λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να την καταγράψει ως απόδειξη “καθαρής εξόδου” από το πρόγραμμα βοήθειας.

«Το γεγονός ότι οι επενδυτές διψούν για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα αποδεικνύει το παράδειγμα του ΟΤΕ. Ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, άντλησε την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 400 εκατομμύρια ευρώ από ένα τετραετές ομόλογο. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να ζηλέψει» αναφέρει η εφημερίδα.