SenseTime: Η startup με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη

SenseTime: Η startup με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη

Πώς κατάφερε να διπλασιάσει την αποτίμηση της μέσα σε λίγους μήνες.

Η SenseTime Group συγκέντρωσε 600 εκατομμύρια δολάρια από την Alibaba Group Holding και άλλους επενδυτές, με αποτίμηση άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και έγινε έτσι η startup τεχνητής νοημοσύνης με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε συστήματα που αναλύουν πρόσωπα και εικόνες σε τεράστια κλίμακα, δήλωσε ότι έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότησης Σειράς Γ’, στον οποίο συμμετείχαν και η κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης Temasek Holdings και η εταιρεία λιανικής πώλησης Suning.com. Η SenseTime δεν αναφέρθηκε σε μεμονωμένες επενδύσεις, αλλά λέγεται ότι η Alibaba επεδίωξε να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη startup.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, με τη συμφωνία, η SenseTime διπλασίασε την αποτίμηση της μέσα σε λίγους μήνες. Υποστηριζόμενη από την Qualcomm, η εταιρεία είναι μια από τις πολλές εγχώριες επιχειρήσεις που πρωτοστατούν στη φιλοδοξία του Πεκίνου να γίνει ο ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2030.

Μεταξύ άλλων, η SenseTime συνεισφέρει στο μεγαλύτερο σύστημα επιτήρησης του κόσμου: Aν έχετε ποτέ φωτογραφηθεί με ένα κινεζικό τηλέφωνο ή αν έχετε περπατήσει στους δρόμους μιας κινεζικής πόλης, είναι πολύ πιθανό ότι το πρόσωπό σας έχει τύχει ψηφιακής επεξεργασίας από το λογισμικό της SenseTime, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε περισσότερες από 100 εκατομμύρια κινητές συσκευές.

Η τελευταία χρηματοδότηση θα τροφοδοτήσει επενδύσεις σε παράλληλους τομείς όπως η αυτόνομη οδήγηση και η επαυξημένη πραγματικότητα, θα καλύψει το αυξανόμενο κόστος της προσέλκυσης ταλέντων στην τεχνητή νοημοσύνη, και θα ενισχύσει την υπολογιστική δύναμη της εταιρείας.

Η SenseTime αναπτύσσει μια υπηρεσία με το κωδικό όνομα ‘Viper’ για την ανάλυση δεδομένων από χιλιάδες ζωντανά feeds από κάμερες – μια πλατφόρμα που ελπίζει ότι θα αποδειχθεί ανεκτίμητης αξίας στη μαζική επιτήρηση.

Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για την έναρξη του επόμενου γύρου προσέλκυσης κεφαλαίων, στοχεύοντας σε μια αποτίμηση άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση των εξελίξεων.

«Θα διερευνήσουμε αρκετές νέες στρατηγικές κατευθύνσεις και γι’ αυτό θα δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα στην κατασκευή υποδομών», δήλωσε ο συνιδρυτής της SenseTime, Xu Li, σε συνέντευξή του. Η εταιρεία έγινε κερδοφόρα το 2017 και θέλει να αυξήσει το εργατικό της δυναμικό κατά το ένα τρίτο, στα 2.000 άτομα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Τα τελευταία τρία χρόνια, η μέση αύξηση των εσόδων ήταν 400%» τόνισε ο Li.