H ελληνική εταιρεία που εξάγει από τη Ζιμπάμπουε μέχρι τη Μογγολία

H ελληνική εταιρεία που εξάγει από τη Ζιμπάμπουε μέχρι τη Μογγολία

Η Septona αναδείχθηκε ως «National Champion» στα «European Business Awards 2013-14» και επενδύει επτά εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. 

Παρά την κρίση η οικογένεια Ευαγγελίου επενδύει μέσα στην τρέχουσα χρονιά 7 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή η SEPTONA είναι μια από τις πενήντα ελληνικές επιχειρήσεις που θα μας εκπροσωπήσουν στα European Business Awards!

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από μια «σπίθα», για να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα και μέσα στο πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να αναρριχηθούν και να θεωρούνται σήμερα υπολογίσιμη δύναμη στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Septona, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής προϊόντων προσωπικής υγιεινής και είναι η μόνη 100% ελληνική καθετοποιημένη εταιρεία του κλάδου. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο σπίτι μας αρκετά από τα προϊόντα της εταιρείας αγνοώντας ότι είναι ελληνικής προελεύσεως.

Όλα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν όταν ο Θωμάς Ευαγγελίου τραπεζικός υπάλληλος και η σύζυγός του Ρόη, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, αποφασίζουν να ανοίξουν τη δική τους φαρμακαποθήκη, καλύπτοντας τότε όλο το φάσμα των φαρμακείων στην ελληνική περιφέρεια. Το 1980 τους γίνεται πρόταση και εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο της «Septona», με μερίδιο 50% και από το 1990 και μετά αναλαμβάνουν πλήρως τη διοίκηση της εταιρείας εξαγοράζοντας το 100%. Στρατηγική επιλογή γίνεται έκτοτε η υιοθέτηση επεκτατικής πολιτικής σε χώρες του εξωτερικού. Αρχικά η παραγωγή ήταν καθετοποιημένη και αφορούσε μόνο την κατασκευή ωτοκαθαριστήρων (τις γνωστές σε όλους μπατονέτες). Η διοίκηση πειραματίζεται και σε άλλα προϊόντα και σήμερα διανέμονται προς το εξωτερικό περισσότεροι από 1.000 κωδικοί, οι οποίοι παράγονται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Εντός του β’ εξαμήνου του 2014 θα μπει στην αγορά και μια νέα κατηγορία προϊόντων ιδιαίτερα πρωτοποριακή.

ΦΙΞ: Όνομα βαρύ σαν (ελληνική) ιστορία

Οι κόρες της οικογένειας Ευαγγελίου αποτελούν τη δεύτερη γενιά επιχειρηματιών και είναι ο «καθρέφτης» της εταιρείας. Έχουν γνώση του αντικειμένου που υπηρετούν, αφού από πολύ μικρές εντάχθηκαν στην SEPTONA. «Κάποια στιγμή ο πατέρας μου είχε πει ότι έχει τρία παιδιά. Δύο κόρες και την εταιρεία και πως για την τρίτη έχει πονέσει περισσότερο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο γαλουχηθήκαμε και εμείς. Είναι στο αίμα μας και θεωρούμε την εταιρεία κομμάτι της οικογένειάς μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Ευαγγελίου, Υπεύθυνη Εξαγωγών της Septona.

Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία από την ηλικία των 14 ετών βοηθούσε συστηματικά τους γονείς της, όταν η εταιρεία έκανε τα πρώτα της εξαγωγικά βήματα επειδή ήταν η μόνη που γνώριζε αγγλικά. Όπως αποκαλύπτει οι γονείς της συνάντησαν πολλές δυσκολίες όταν προσπάθησαν να μπουν στις αγορές του εξωτερικού όχι μόνο επειδή δεν γνώριζαν ξένες γλώσσες, αλλά και γιατί ο κόσμος τότε δεν είχε εμπιστοσύνη σε ότι προερχόταν από την Ελλάδα. Δεν το έβαλαν όμως κάτω. Το παράδοξο είναι ότι αρκετά χρόνια μετά η χώρα βρίσκεται πάλι στο σημείο μηδέν εξαιτίας της κρίσης και έχει ανακοπεί η δυναμική της πορεία. Πάντως το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία τα ελληνικά προϊόντα επιβιώνουν και φτάνουν πολύ μακριά είναι κάτι που χαίρει επιδοκιμασίας.

Amvrosia Gourmet: Aπό την ελληνική γη στα Great Taste Awards

Ειδικότερα για τη Septona έχει παρουσία σε 63 χώρες παγκοσμίως και το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου προέρχεται από την παραγωγή private label προϊόντων για λογαριασμό των μεγαλύτερων λιανέμπορων διεθνώς. Φέτος κατέκτησε το 2ο βραβείο στα εξαγωγικά βραβεία Greek Exports Awards 2013 στην κατηγορία «Επώνυμο εξαγωγικό προϊόν ή υπηρεσία» και διακρίθηκε πρόσφατα ως «National Champion» στα European Business Awards αποτελώντας 1 από τις 50 ελληνικές επιχειρήσεις που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ διοργανώνουν εκδήλωση με την παρουσία πρεσβευτών από 100 χώρες, οι οποίοι μέσα στο Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η SEPTONA. «Έχουμε πολλά οράματα και στόχους. Για εμάς αποτελεί στοίχημα να γίνει η SEPTONA η νούμερο ένα εταιρεία προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη».

Για την Κωνσταντίνα (φωτογραφία) δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό. Κάθε άλλο. Η SEPTONA επένδυσε την τρέχουσα χρονιά, μεσούσης της κρίσης επτά εκατομμύρια ευρώ δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Σε όσους τη ρωτούν αν τη φοβίζει η οικονομική αβεβαιότητα απαντά πως στο παρελθόν έχουν κάνει πολύ πιο ριψοκίνδυνα ανοίγματα. Αν κάτι συντηρεί την εταιρεία είναι η παγκόσμια ταυτότητα και η στήριξη από τις αγορές του εξωτερικού.

Η ίδια μας λέει πως αισθάνεται πολύ περήφανη όταν αναλογίζεται ότι στη Ζιμπάμπουε και το Κουρασάο χρησιμοποιούν προϊόντα Septona ή όταν σε μια περίεργη αγορά όπως εκείνη του Ιράν υπάρχουν διαφημίσεις. Αναφέρει δε ότι την είχε συγκινήσει πολύ το γεγονός όταν κάποιοι φίλοι της που ταξίδευαν με το orient express φτάνοντας στη Μογγολία είδαν μια γιγαντοαφίσα της Septona και την πήραν τηλέφωνο.