ΣΕΒ: Πώς θα δημιουργηθούν 8.000 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το 2025

ΣΕΒ: Πώς θα δημιουργηθούν 8.000 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το 2025

Έκκληση σε Πολιτεία και επιχειρηματίες για την υλοποίηση επενδύσεων.

 

Τη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αξιοποίησή τους, ως «όχημα» για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας, από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, προτείνει η διοίκηση του ΣΕΒ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση, αύριο, ειδικού συνεδρίου για τις ΜμΕ οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μαραγκός, Ταμίας του Δ.Σ. ΣΕΒ και Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, έκαναν λόγο για την ύπαρξη ενός σημαντικού πυλώνα ανάπτυξης, ικανού να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις εξαγωγές καθώς και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Όπως τονίστηκε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ αρχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση του 2008, όμως στη χώρα μας εξαιτίας και των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, που βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου , ποσοστό που πέφτει στο 40% για τις πιο μικρές.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ θα πρέπει να τεθεί στόχος για δημιουργία 8.000 νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έως το 2025, κάτι που θα οδηγούσε στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση του ΑΕΠ και των εξαγωγών (σωρευτικά) κατά 7,7 δισ. και 6 δις. ευρώ αντίστοιχα.

«Ως επιχειρηματίες πρέπει να μην αρκούμαστε στη στασιμότητα. Οι καιροί δεν το επιτρέπουν. Η παγκοσμιοποίηση αγγίζει τα πάντα στο πέρασμά της και το e-business έχει καταστρέψει ολόκληρους κλάδους. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε τις ραγδαίες εξελίξεις αναπτυσσόμενοι και πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά».

Όπως επισημάνθηκε στη Συνέντευξη Τύπου, η εν λόγω πρωτοβουλία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι επιχειρήσεις να πάνε ένα βήμα παραπέρα για να εξασφαλίσουν όχι την επιβίωση τους, αλλά κυρίως την ανάπτυξη τους. Σύμφωνα με τα μέλη του ΣΕΒ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία των επιχειρηματιών που μένουν αγκιστρωμένοι σε λάθος πρακτικές του παρελθόντος. Ως παράδειγμα έφεραν το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό συγχωνεύσεων και εξαγορών από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρώπης, τη στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

«Αν δεν αλλάξει η αντίληψη του ελληνικού επιχειρείν δεν πρόκειται να σωθούμε. Δυστυχώς προτιμάμε οι εταιρείες να μένουν μόνες και να πτωχεύουν, παρά να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και σε συμπράξεις με άλλους».

Τονίστηκε δε πως, αν ο επιχειρηματικός «ιστός» είναι πιο ισχυρός στο εξωτερικό, αυτό οφείλεται στο ότι στην Ευρώπη, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις εφάρμοσαν στοχευμένες πολιτικές για την ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, περιορίζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

«Εμείς επιχειρούμε να προτείνουμε κάποιες  λύσεις, οι οποίες όμως στη συνέχεια θα πρέπει να εξειδικευτούν σε συνεργασία με την Πολιτεία. Μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο κομμάτι των κόκκινων δανείων σχετίζεται με ΜμΕ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν επιβιώνουν πραγματικά ή απλώς συντηρούν την ύπαρξή τους». Διευκρίνισαν πως υπάρχει άμεση ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η παροχή του κινήτρου των υπεραποσβέσεων έτσι ώστε να έρθουν στην χώρα επενδύσεις που θα δώσουν άλλη ώθηση στην αγορά.

Σημειώνεται πως οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΕΒ για την επίτευξη του στόχου εστιάζουν στην καινοτομία, τη διευκόλυνση των εξαγωγών, των συνεργασιών – συμπράξεων και συγχωνεύσεων, στην ανταγωνιστική χρηματοδότηση και στο ρυθμιστικό περιβάλλον (φορολογία, πτωχευτικό δίκαιο, κ.α.).