SEW Crete: H «καρδιά» των startups χτυπάει στην Κρήτη

SEW Crete: H «καρδιά» των startups χτυπάει στην Κρήτη

Νέοι επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς δίνουν ραντεβού στην Κρήτη 3, 7 και 10 Φεβρουαρίου.

Τα «μανίκια» τους έχουν σηκώσει τα μέλη του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας Κρήτης, καθώς εργάζονται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή του Startup Europe Week στο νησί του Καζαντζάκη. Η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσα από την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών και οι προοπτικές εξόδου από την κρίση, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του συνεδρίου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δυνατά «χαρτιά» της Περιφέρειας Κρήτης, που δεν είναι άλλα από τον τουρισμό, τις εξαγωγές και την υψηλή τεχνολογία.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των προκρατήσεων διαμορφώνεται στις 600 και όπως όλα δείχνουν έως και την Παρασκευή θα έχουν ξεπεράσει τους 1.000 οι σύνεδροι που θα δώσουν το παρών. Άλλωστε όπως επισημαίνει στο fortunegreece.com o εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεανικής επιχειρηματικότητας , Θάνος Παράσχος, ποτέ πριν στην Κρήτη δεν είχαν διεξαχθεί συνέδρια επιχειρηματικότητας με το SEW Crete να αποτελεί έναν καινοτόμο θεσμό για τα δεδομένα του νησιού.

Προσθέτει δε πως από όσες startups δήλωσαν συμμετοχή, πέντε θα έχουν την ευκαιρία να διασταυρώσουν δημόσια τα ξίφη τους παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό, καθώς και σε μια κριτική επιτροπή από σημαντικά στελέχη της ελληνικής αγοράς, τις καινοτόμες ιδέες τους. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα της κρίσης και να περάσουμε το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παράξει από το μηδέν, χωρίς κεφάλαιο, αρκεί να έχει μια καινοτόμα ιδέα και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Πιστεύουμε πολύ στα ελληνικά μυαλά και την ικανότητά τους να αναπτύξουν την ελληνική οικονομία» αναφέρει ο Θάνος.

Όσο για το πώς βλέπουν οι κρατικοί φορείς την εν λόγω προσπάθεια, ο Θάνος παραδέχεται πως η έλευση των startups και η νέα επιχειρηματική κουλτούρα που πρεσβεύουν αντιμετωπίζεται με καχυποψία και δισταγμό. «Δυστυχώς το κράτος δεν πιστεύει ότι η αλλαγή θα προκύψει μέσω των startups. Και αυτό οφείλεται στο ότι αποτελούν ένα νέο δεδομένο, που πρέπει να καταλάβουν πώς λειτουργεί. Η άποψή μου είναι ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα αποτελεί μονόδρομο για όποιον δεν επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό για να δουλέψει σε μια μεγάλη πολυεθνική. Μην ξεχνάμε πως και το Ισραήλ αν δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του και δεν έμπαινε στη λογική του να επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σήμερα δεν θα ήταν η Μέκκα των startups».

Η μεγάλη αλλαγή στο φετινό Startup Europe Week Crete είναι ότι θα διεξαχθεί σε τρεις πόλεις του νησιού (Χανιά 3/2, Ηράκλειο 7/2 και Ρέθυμνο 10/2), αντί σε μια όπως ήταν πέρυσι. Επιπρόσθετα, έχοντας πάρει το «βάπτισμα του πυρρός» από την προηγούμενη χρονιά, φέτος το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είναι μεγαλύτερο όπως υψηλότερο είναι και το επίπεδο των εταιρειών που δήλωσαν συμμετοχή. «Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο με κύρος, στο οποίο οι ντόπιοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα διαγωνισμό με κριτές σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν» λέει ο Θάνος. Παράλληλα, επισημαίνει πως στη φετινή διοργάνωση θα υπάρχουν workshops με τη θεματική τους να εστιάζει στο πώς μια επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει το κοινό της αναπτύσσοντας τεχνικές vlogging.

Το παρών αναμένεται να δώσουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κοινωνικών οργανώσεων αλλά και διεθνώς επιτυχημένοι επιχειρηματίες, startuppers, επιστήμονες, επενδυτές, business angels, εκπρόσωποι θερμοκοιτίδων και Venture Capitals όπως και σύμβουλοι επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διεξαχθούν ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, παρουσιάσεις εργασιών, εργαστήρια, live events και networking / party events.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Startup Europe Week – το οποίο «τρέχει» ταυτόχρονα σε 40 χώρες, σε περισσότερες από 200 πόλεις της Ευρώπης – πραγματοποιείται από το Startup Europe-European Committee initiative, με τοπικό πρεσβευτή το Συλλόγο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Club). Startup Europe Week.

* Χορηγός επικοινωνίας θα είναι το Fortune.