«Σφήνα» 31 δισ. δολαρίων από την Comcast για την εξαγορά της Sky

«Σφήνα» 31 δισ. δολαρίων από την Comcast για την εξαγορά της Sky
epa05141876 A view of a sign on the Comcast Building in New York, New York, USA, on 03 February 2016. The company reported better than expected earnings on 03 February. EPA/JUSTIN LANE

Η αμερικανική εταιρεία έκανε την έκπληξη μπαίνοντας στην κούρσα της διεκδίκησης του ομίλου μετά τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοκ.

 

Η Comcast Corp, η μεγαλύτερη εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ, κατέθεσε προσφορά ύψους 31 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της τηλεόρασης Sky. Μια κίνηση η οποία έχει στόχο να ανταγωνιστεί την προσπάθεια της Fox του Ρούπερτ Μέρντοκ και της Walt Disney του Μπομπ Ίγκερ να αποκτήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο συνδρομητικής της Ευρώπης.

Η Comcast, ένα κολοσσός μέσων ενημέρωσης αξίας 184 δισ. δολαρίων στον οποίο ανήκει το NBC και η Universal Pictures, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 12,5 λίρες ανά μετοχή, σημαντικά υψηλότερα από τις 10,75 λίρες ανά μετοχή που συμφώνησε να καταβάλει η Fox για τη βρετανική εταιρία.

Με παρουσία σε 23 εκατ. σπίτια στη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία και γνωστή για την τεχνολογική της καινοτομία, η βρετανική Sky έχει ήδη συμφωνήσει να περάσει στον έλεγχο της 21st Century Fox του Μέρντοκ αλλά η εξαγορά καθυστερεί λόγω ανησυχιών για την επιρροή που έχει στη Βρετανία ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή έχει περιπλέξει την ξεχωριστή συμφωνία ύψους 52 δισ. δολαρίων της Disney να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία της Fox, μεταξύ των οποίων και τη Sky.

«Sky και Comcast είναι ο τέλειος συνδυασμός: είμαστε και οι δύο ηγέτες στη δημιουργία και διανομή περιεχομένου», δήλωσε ο 58χρονος διευθύνων σύμβουλος της Comcast Μπράιαν Λ. Ρόμπερτς. «Πιστεύουμε ότι η Sky είναι μια εξαιρετική εταιρεία».

Ο τελευταίος γύρος μεγάλων συμφωνιών είναι ενδεικτικός της πίεσης που νιώθουν τα παραδοσιακά δίκτυα συνδρομητικής τηλεόρασης, τα οποία χάνουν πελάτες από υπηρεσίες streaming όπως η Netflix και η Amazon.com.