Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει Γαλλία Ρωσία και Ισπανία- Χάος σε δρόμους και αεροδρόμια

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει Γαλλία Ρωσία και Ισπανία- Χάος σε δρόμους και αεροδρόμια
epaselect epa06498287 A municipal worker clears snow on the Red Square after heavy snowfall in Moscow, Russia, 05 February 2018. Long lasting snowfall has been predicted in Moscow. EPA/YURI KOCHETKOV

Η Μόσχα έχει έρθει αντιμέτωπη με τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις του αιώνα. Κομφούζιο στους δρόμους της Γαλλίας, ακύρωση πτήσεων στη Μαδρίτη. 

Κυκλοφοριακό χάος έχουν προκαλέσει οι σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν την Γαλλία τις τελευταίες μέρες, ενώ τα τοπικά μέσα μεταδίδουν ότι το μποτιλιάρισμα ξεπέρασε τα 700 χλμ το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της Ιλ ντε Φρανς.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελεί φαινόμενο καθώς ήταν δύο φορές μεγαλύτερη του ανώτερου μέσου όρου που διαπιστώνεται κάποια τυχαία Τρίτη την ίδια ώρα, σύμφωνα με ιστότοπο που καταγράφει την κίνηση στους οδικούς άξονες Sytadin.

Η κακοκαιριά «χτύπησε» και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ενώ διακοπές έχουν καταγραφεί και στην κυκλοφορία των λεωφορείων στα περίχωρα του Παρισιού, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο Τύπου της υπηρεσίας συγκοινωνιών. «Τα λεωφορεία επιστρέφουν σταδιακά στα αμαξοστάσια εξαιτίας των δυσκολιών στην κυκλοφορία που δεν τους επιτρέπει να κινηθούν». Οι οδηγοί φορτηγών ακολούθησαν έκτακτες οδήγιες και να εκτέλεσαν παρακάμψεις για την ασφάλειά τους ή ακόμα δέχτηκαν και να παραμείνουν εκτός δρόμου μέχρι νεοτέρας.

Στην περιοχή του Παρισιού το χιόνι αναμένεται να φθάσει σε ύψος τα πέντε με δέκα εκατοστά, με το θερμόμετρο να έχει πέσει κατώ από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους, κυρίως στην κεντρική Γαλλία, το θερμόμετρο μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

«Θα είναι μια αληθινή εισβολή του χειμώνα, καθυστερημένη αλλά πολύ πραγματική, με τη συνάντηση ενός ψυχρού κύματος που έρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες και μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής που ανεβαίνει από νότο», εξήγησε ο μετεωρολόγος Σεμπαστιάν Λεάς ανακοινώνοντας «το πρώτο αξιοσημείωτο επεισόδιο χιονόπτωσης της σεζόν». Μάλιστα, στην περιοχή του Παρισιού αναμένεται να φθάσει σε ύψος τα πέντε με δέκα εκατοστά. Το θερμόμετρο μπορεί κατά τόπους, κυρίως στην κεντρική Γαλλία, να πέσει κάτω από τους -10.

Είκοσι δύο διαμερίσματα ενεργοποίησαν τον «συναγερμό μεγάλου ψύχους» για τη φιλοξενία των αστέγων. Στην περιοχή του Παρισιού, ο νομάρχης δημιούργησε έναν «πυρήνα κρίσης».

Στο Καλαί (βόρεια Γαλλία), κοντέινερ και δύο υπόστεγα πρόκειται να υποδεχθούν μετανάστες.

Η κακοκαιρία σαρώνει και  σε Ρωσία και Ισπανία ενώ οι χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών που πλήττουν την Μόσχα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον άτομο.

Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να βοηθήσει εγκλωβισμένους κατοίκους της Μόσχας τις τελευταίες ώρες καθώς η πρωτεύσουσα της Ρωσίας έχει έρθει αντιμέτωπη με τις πιο σφοδρές χιονοπτώσεις του αιώνα. Σύμφωνα μάλιστα με κρατικά πρακτορεία ειδήσεων το χιόνι που άρχισε να πέφτει στη ρωσική πρωτεύουσα το Σάββατο «έριξε» το δίκτυο ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Τη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Πιότρ Μπιριουκόφ δήλωσε ότι «τέτοιες ποσότητες χιονιού είχαν να πέσουν στην Μόσχα εδώ και 100 χρόνια», ενώ οι ποσότητες χιονιού που έπεσαν το Σαββατοκύριακο υπερέβησαν κατά 100% τις μηνιαίες ποσότητες. Πάνω από 2.000 δέντρα έχουν πέσει σε όλη την πόλη, γεγονός που απιοτέλεσε «δοκιμασία για τις δημοτικές αρχές», συμπλήρωσε.

Χάος στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Συνολικά, 42 πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Μαδρίτη – Μπαράχας (19 αφίξεις και 23 αναχωρήσεις), σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος Τύπου της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου Aena. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έξι πτήσεις χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς άλλα αεροδρόμια, οι τέσσερις προς τη Βαλένθια και οι δύο προς τη Βαρκελώνη. Σε ολόκληρη τη ώρα, χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να πάνε στα σχολεία τους λόγω των χιονοπτώσεων, εκ των οποίων 38.000 στην Καστίλη Λα Μάντσα και 2000 στην Καταλονία.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας προβλέπει χιονοπτώσεις και παγετό στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ισπανίας, όπως επίσης στα κεντρικά και στις ορεινές περιοχές στα νοτιοανατολικά.