Συγχαρητήρια Τραμπ στον Πούτιν για τη νίκη στις εκλογές – Πιθανή νέα συνάντηση

Συγχαρητήρια Τραμπ στον Πούτιν για τη νίκη στις εκλογές – Πιθανή νέα συνάντηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη των Ρώσο ομόλογό του για την εκλογική του νίκη - Τί συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη μέσω τηλεφώνου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ο Πούτιν αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό άνω του 76% των συνολικών ψήφων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, το τηλεφώνημα έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία, και κατά τη διάρκειά του ο Τραμπ και ο Πούτιν υπογράμμισαν την σημασία της από κοινού συνεργασίας για τον περιορισμό της κούρσας των εξοπλισμών, ενώ συζήτησαν για την κρίση στην Συρία και την Ουκρανία. «Συζητήθηκαν το συριακό ζήτημα και η ενδοουκρανική κρίση» ενώ «και οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να επιτευχθεί σύντομα πρόοδος στην επίλυση τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Παράλληλα, αναφέρεται ότι, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη να εργασθούν από κοινού για την επίτευξη στρατηγικής σταθερότητας και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Ρώσο ηγέτη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθούν σύντομα. Κατά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως θα συναντηθεί με τον Πούτιν «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον». Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν θα είναι η κούρσα των εξοπλισμών αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία «βγαίνει εκτός ελέγχου… αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να αποκτήσει κάτι παρόμοιο με αυτό που έχουμε».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Μεταξύ άλλων οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την διευθέτηση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο και «εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ορισμένη μείωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο», ενώ «έδωσαν έμφαση στην συνέχιση των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Τραμπ τις περαιτέρω Ρωσο-αμερικανικές επαφές, δεδομένων των αλλαγών που επήλθαν στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ . «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην μελέτη του ζητήματος που αφορά την διεξαγωγή μιας ενδεχόμενης συνάντησης κορυφής» διευκρίνιζει το Κρεμλίνο. Επισημαίνεται ακόμη ότι « γενικά η συζήτηση ήταν εποικοδομητική ουσιαστική και προσανατολισμένη στο να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα»

Επισημαίνεται επίσης ότι κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι δύο ηγέτες στα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την επανενεργοποίηση της» και μάλιστα «έγινε ξεχωριστή αναφορά στον ενεργειακό τομέα».