Συγκροτήματα κατοικιών Airbnb; Ίσως εμφανιστούν σύντομα στις ΗΠΑ

Συγκροτήματα κατοικιών Airbnb; Ίσως εμφανιστούν σύντομα στις ΗΠΑ

Χάρη σε μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Airbnb ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που, όπως λέει, θα συμβάλει ώστε το πρότζεκτ διαμερισμάτων της εταιρείας διαμοιρασμού κατοικίας να φτάσει σε διάφορες πόλεις στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, η Airbnb ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Newgard Development Group, με έδρα στο Μαϊάμι, για να ξεκινήσουν ένα brand συγκροτημάτων κατοικιών με την επωνυμία ‘Niido Powered by Airbnb’, ειδικά σχεδιασμένων για τον διαμοιρασμό κατοικίας.

Το Niido εξασφάλισε ρευστό από τον επενδυτή ακινήτων Brookfield Property Partners και τα πρώτα 20 εκατομμύρια δολάρια αφορούν ένα υπό κατασκευή συγκρότημα 423 διαμερισμάτων στη Φλόριντα.

«Αυτό θα είναι κομμάτι του μέλλοντος της στέγασης, όχι μόνο στη Φλόριντα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα» είπε ο Chris Lehane, επικεφαλής πολιτικής και δημοσίων θεμάτων της Airbnb, στο Mercury News.

Η Newgard θα κατασκευάσει και θα χρηματοδοτήσει το έργο, και θα διατηρήσει το 100% της ιδιοκτησίας.

Μέχρι το τέλος του 2018, το Niido προορίζεται να επεκταθεί σε άλλες τρεις κοινότητες, με κάποιες περιοχές στις Νοτιοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ να έχουν προτεραιότητα. Ο Lehane ανέφερε ότι το Σαν Φραντσίσκο είναι «προφανώς μια καταπληκτική εν δυνάμει περιοχή».

Τα νέα πρότζεκτ θα χτιστούν για να επιτρέψουν τον διαμοιρασμό κατοικίας μεταξύ ενοίκων, ιδιοκτητών, και επισκεπτών. Στους ενοίκους θα επιτρέπεται να νοικιάζουν τα διαμερίσματα για μέχρι και 180 ημέρες τον χρόνο, εφόσον ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ένα ποσοστό των εσόδων. Κάθε κατοικία θα έχει κάποιον υπεύθυνο καθαριότητας και check-in, ενώ τα διαμερίσματα θα είναι σχεδιασμένα να περιλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους και είσοδο δίχως κλειδιά.

Η λογική του πρότζεκτ, εν μέρει, είναι να βοηθηθούν οι ένοικοι να καλύπτουν τα αυξανόμενα κόστη του ενοικίου, σύμφωνα με τον Lehane. Στις ΗΠΑ, 46% των ανθρώπων ηλικίας 25-34 ετών που ενοικιάζουν «επιβαρύνονται πολύ από το ενοίκιο» καθώς πάνω από το 30% του εισοδήματός τους πηγαίνει εκεί, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελετών Κατοικίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Πολλοί millennials παλεύουν να αντέξουν το υψηλό κόστος στέγασης» είπε ο Lehane. «Η Airbnb δεν είναι η λύση, αλλά νομίζω ότι είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης λύσης».

Επίσης, το πρότζεκτ θέλει να συμβάλλει στην καθιέρωση μιας ειλικρινούς σχέσης ιδιοκτήτη-ενοίκου ως προς την έννοια του διαμοιρασμού κατοικίας. Μέχρι τώρα, πολλοί ένοικοι υπενοικιάζουν τα διαμερίσματά τους πίσω από τις πλάτες των ιδιοκτητών τους.