Σύγκρουση δύο πολιτικών σχεδίων

Σύγκρουση δύο πολιτικών σχεδίων

Η επόμενη μέρα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση στον απόηχο της εξόδου στις αγορές, των καταγγελιών των δικαστών και του «φακέλου» Βαρουφάκη για το 2015.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σε σύγκρουση δύο διαφορετικών αφηγημάτων οδηγούνται κυβέρνηση και ΝΔ, καθώς πάνω σ’ αυτά τα δύο αφηγήματα θα κονταροχτυπηθούν για να επιβάλουν η κάθε πλευρά για λογαριασμό της τη δική της ατζέντα και το δικό της χρονοδιάγραμμα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Η μεν κυβέρνηση θα εστιάζει στην οικονομία και θα αξιοποιεί ως διαβατήριο για έξοδο από το μνημόνιο του χρόνου τέτοια εποχή, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η δε ΝΔ με την επί της ουσίας σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα έχουν ως αιχμή του δόρατος το «φάκελο 2015» αλλά και τις εξελίξεις στη δικαιοσύνη, ζητώντας πολιτική αλλαγή.

Το γεγονός αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε εύγλωττα κατά τη χθεσινή μέρα ακόμα και στα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας. Για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, η χώρα βρίσκεται στην φάση της «οριστικής αποκατάστασης της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη», για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης αμφισβητείται τόσο ανοιχτά».

Το μήνυμα που θέλουν να επικοινωνήσουν από το Μαξίμου είναι ότι «τα δύσκολα βρίσκονται πίσω μας» και πλέον με ορίζοντα τον Αύγουστο του 2018 ρίχνουν το βάρος τους στην προσπάθεια να καταδείξουν ότι η χώρα βαδίζει σταθερά σε έναν «σαφή οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα μπορεί απαλλαγμένη από το βάρος της διαπραγμάτευσης να εστιάσει σε δύο βασικούς άξονες της στρατηγικής της, τον ανασχεδιασμό του κοινωνικού κράτους και τη δίκαιη ανάπτυξη. Βασικό πολιτικό διακύβευμα για την κυβέρνηση και ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ είναι η επανασύνδεσή του με το κοινωνικό του ακροατήριο.

Στον αντίποδα η ΝΔ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μια διαρκή μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την «τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα», τα δυόμιση αυτά χρόνια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Όχημα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η συντήρηση και η κλιμάκωση αφενός του μετώπου που έχει ανοίξει με τον κ. Τσίπρα για την περίοδο Βαρουφάκη στο υπουργείο οικονομικών, αφετέρου οι καταγγελίες του δικαστικού κόσμου κατά των κυβερνητικών στελεχών.

Κεντρικός στόχος της ΝΔ είναι, με ορίζοντα καταρχήν τη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη, να επικαιροποιήσει και να επικοινωνήσει τη δική της πολιτική πρόταση για την οικονομία στις νέες συνθήκες παγιώνοντας το δημοσκοπικό της προβάδισμα.

Πηγή: news247.gr