Συγκρούσεις με μια νεκρή και πολλούς τραυματίες στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας

Συγκρούσεις με μια νεκρή και πολλούς τραυματίες στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας
epa07388339 A Venezuelan flag flies in front of the Venezuela Aid Live concert stage at the Tienditas border bridge, in Cucuta, Colombia, 22 February 2019. The concert 'Venezuela Aid Live', which was called by the billionaire Richard Branson, began on the Colombian side of the Tienditas border bridge with the national anthem of Colombia and the applause of the thousands of people who attended the event. The call, which was answered by 32 artists from a dozen countries, aims to promote humanitarian aid to support Venezuelans affected by the crisis in their country and raise 100 million dollars for the needy. EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Καταγγελίες από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για αλόγιστη χρήση βίας. Στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

 

Μια γυναίκα σκοτώθηκε και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που ζουν στην περιοχή των συνόρων της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και Βενεζουελανών στρατιωτών, σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες.

Το περιστατικό που καταγγέλεται πρόκειται για την πρώτη αιματοχυσία που συνδέεται με τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να φέρει την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ εντός της Βενεζουέλας, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα εμποδίσει την είσοδο της βοήθειας αυτής στη χώρα. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος διεμήνυσε χθες βράδυ ότι θα κλείσει τα σύνορα με τη Βραζιλία και ότι το ίδιο μέτρο ενδέχεται να ληφθεί στα σύνορα με την Κολομβία.

Οι στρατιώτες έφτασαν σε ένα οδόφραγμα όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μετακινήσει στην πόλη Σαν Φρανσίσκο ντε Γουρουάνι και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, μετέδωσε η καθημερινή εφημερίδα El Nacional, επικαλούμενη την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμάρα Σουζού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του dpa.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ηγετικά στελέχη τοπικής κοινότητας στην νότια Βενεζουέλα επιχείρησαν να σταματήσουν μια στρατιωτική οχηματοπομπή που καθοδηγούταν προς τα σύνορα με την Βραζιλία, καθώς πίστευαν ότι οι στρατιώτες επιχειρούσαν να εμποδίσουν την είσοδο ξένης βοήθειας, εκτελώντας τις εντολές Μαδούρο.

Η οχηματοπομπή εισήλθε, ούτως ή άλλως, στο χωριό Κουμαρακαπάϊ, ανοίγοντας πυρ για να ανοίξει το δρόμο σκοτώνοντας μια γυναίκα την Ζοράϊδα Ροντίγκες, σύμφωνα με τους ηγέτες της κοινότητας Ρίτσαρντ Φερνάντες, και Ρικάρντο Ντελγάδο.

Αρκετοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

«Το αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος: 12 τραυματίες και ένας νεκρός», είπε ο Γκουαϊδό στο twitter. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αμέρικο Ντε Γκρασία με tweet του επίσης επιβεβαίωσε το θάνατο της γυναίκας και έκανε λόγο για 15 τραυματίες.

Το περιστατικό συνέβη ενώ ξεκίνησε η συναυλία Venezuela Live Aid, που διοργανώνει ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας, πάνω στα σύνορα των δύο χωρών για τη συγκέντρωση χρημάτων για τρόφιμα και φάρμακα για τους Βενεζουελάνους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η αντιπολίτευση και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν ζητήσει την βοήθεια ξένων χωρών, έχουν αναγγείλει ότι το Σάββατο θα εισέλθουν τα φορτία της βοήθειας στην χώρα.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναμέτρηση του Σαββάτου αφορά λιγότερο την κάλυψη των αναγκών των Βενεζουελάνων, αλλά περισσότερο είναι μια δοκιμή της πίστης του στρατού στον Μαδούρο.

«Πρέπει να αποφασίσετε σε ποια πλευρά στέκεστε αυτές τις καθοριστικές ώρες. Προς όλον τον στρατό: μεταξύ σήμερα και αύριο, θα καθορίσετε πως θέλετε να σας θυμούνται», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό.