«Συγνώμη για τον Τραμπ» ζητά στους διεθνείς συνεργάτες του το 75% των Αμερικανών CEOs

«Συγνώμη για τον Τραμπ» ζητά στους διεθνείς συνεργάτες του το 75% των Αμερικανών CEOs
epa06522178 US President Donald J. Trump as seen photographed partially obstructed during a meeting on trade and the economy with members of Congress, in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC, USA, 13 February 2018. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale οι διευθύνοντες σύμβουλοι αμερικανικών εταιρειών απολογούνται συχνά στους διεθνείς επιχειρηματικούς τους εταίρους.

της Emily Gillespie

Τα τρία τέταρτα των επιχειρηματικών ηγετών των ΗΠΑ λένε ότι συχνά ζητούν συγνώμη από τους διεθνείς επιχειρηματικούς τους εταίρους για τον πρόεδρο Donald Trump, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Yale.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 94ο ετήσιο CEO Summit, διεξήχθη από το Ινστιτούτο Chief Executive Leadership της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Yale.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα δύο τρίτα των CEO που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η πολιτική αστάθεια – και όχι το εμπόριο – είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν πως ο Trump δεν ηγείται αποτελεσματικά της χώρας σε θέματα εθνικής ασφάλειας, με την πλειοψηφία να πιστεύει ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα αποδεικνύονται εξυπνότερες απ’ αυτόν.

Ο Jeffrey Sonnenfeld, κοσμήτορας στο Τμήμα Μελετών Ηγεσίας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο Trump και η επιχειρηματική κοινότητα έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους, γεγονός που επηρεάζει τις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.

«Είναι πράγματι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος – επιχειρηματικός ηγέτης στην ιστορία της χώρας αποδοκιμάζεται από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες λόγω του δυσλειτουργικού διαπραγματευτικού στυλ του, με το 88% να δηλώνουν ότι το διαπραγματευτικό του στυλ έχει αποξενώσει τους συμμάχους μας», επεσήμανε ο Sonnenfeld στη δήλωσή του.

Ένα παράδειγμα χάσματος μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και του Trump που προκύπτει από την έρευνα είναι το θέμα της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies, Meng Wanzhou, η οποία συνελήφθη νωρίτερα τον Δεκέμβρη στον Καναδά επειδή φέρεται ότι παραβίασε τους νόμους περί κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Trump δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επενέβαινε στην υπόθεση αν αυτό θα οδηγούσε σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Οι ΗΠΑ και η Κίνα διεξάγουν έναν πόλεμο δασμών, αν και οι δύο χώρες φάνηκαν να σημειώνουν πρόοδο μετά την συνάντηση του Trump με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στην Αργεντινή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρικών ηγετών – 88% – πιστεύουν ότι η Meng πρέπει να δικαστεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και μόνο το 20% υποστηρίζει την παρέμβαση του προέδρου.

Η τεταμένη σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Οι μισοί Αμερικανοί διευθύνοντες σύμβουλοι ανέφεραν ότι μειώνουν τα ταξίδια τους στην Κίνα.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο ισχυρό εμπόδιο για το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας όσο κι οι δασμοί», τόνισε ο Sonnenfeld.