Συλλέκτρια αγοράζει ένα πίνακα του Banksy και καταλήγει με… δύο

Συλλέκτρια αγοράζει ένα πίνακα του Banksy και καταλήγει με… δύο

Το κόλπο του καλλιτέχνη αποτέλεσε την «πρώτη φορά που ένα νέο έργο τέχνης δημιουργείται κατά τη διάρκεια μίας δημοπρασίας».

Η γυναίκα που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα έναντι 1,18 εκατ. ευρώ τον πίνακα του αινιγματικού καλλιτέχνη Banksy, ο οποίος αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πλειοδότησή του στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε χθες πως θα καταβάλλει το τίμημα του έργου στον Οίκο δημοπρασιών Sotheby’s .

O πίνακας «Κορίτσι με Μπαλόνι» (Girl With Balloon), ναι μεν έγινε λωρίδες από τον καταστροφέα εγγράφων που ο καλλιτέχνης είχε εφαρμόσει στο πίσω μέρος της κορνίζας, αλλά ακριβώς τα κομμάτια τούτα του πίνακα θεωρείται πλέον πως αποτελούν ένα νέο έργο, που ο ίδιος ο Μπάνκσι έχει ονομάσει Love is in the Bin (Η αγάπη είναι στον σκουπιδοτενεκέ).

Η γυναίκα που αγόρασε το έργο είναι μία «Eυρωπαία συλλέκτρια» με μακρά συνεργασία με τον συγκεκριμένο Οίκο δημοπρασιών, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Sotheby’s, που απέφυγε να αποκαλύψει την ταυτότητά της. «Όταν το σφυρί σήμανε την τελική πράξη της δημοπράτησης του πίνακα, την περασμένη εβδομάδα, αρχικά συγκλονίστηκα, όπως σταδιακά άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως μόλις είχα κάνει δικό μου έναν σταθμό στην ιστορία της τέχνης», τονίζει η ίδια η αγοράστρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Sotheby’s. Ο Οίκος προσθέτει επίσης πως το «ξαναβαπτισμένο» έργο του Banksy θα εκτεθεί για το κοινό στα τέλη της επόμενης εβδομάδας στην έδρα του Sotheby’s, στην οδό New Bond str. του Λονδίνου.

Η «αναπάντεχη περφόρμανς» του Banksy «μετατράπηκε αυτοστιγμής σε ένα μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης», υπογραμμίζει ο Sotheby’s, που θεωρεί ότι αυτή «ήταν η πρώτη φορά που ένα νέο έργο τέχνης δημιουργείται κατά τη διάρκεια μίας δημοπρασίας».

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν πως με το «κόλπο γκρόσο» του Banksy, η αξία του έργου του έχει διπλασιαστεί στην παγκόσμια αγορά της τέχνης, εξαιτίας ακριβώς της έκπληξης που προκάλεσε η αυτοκαταστροφή του.

Πηγή: EFE, El Publico