Σημαντική ανακάλυψη «εκτεταμένης στήλης» φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Σημαντική ανακάλυψη «εκτεταμένης στήλης» φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο χάρτης με τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, Παρασκευή 11 Μαϊου 2012. Στο 12 γίνεται γεώτρηση από την εταιρεία «ΝOBLE». Ενδιαφέρον για τα οικόπεδα 5και 6 , αλλά και 4 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ. Και Ελληνική εταιρεία πίσω από ξένη κοινοπραξία. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Ιδιαίτερα θετικά τα ευρήματα από το κοίτασμα «Καλυψώ» σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου που διαχειρίζεται η κοινοπραξία ENI-Total.

Άκρως θετικά είναι τα ευρήματα από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αυξάνει τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο.

Το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των τριών χιλιάδων οκτακοσίων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα, καθώς και το γεγονός ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» έχει την ίδια γεωλογική δομή, με το αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ, «Zohr».

Πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, για την ώρα, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου και για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία ENI-Total, θα προβεί σε περαιτέρω τρισδιάστατες μελέτες, τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε, ακόμη, ότι οι νέες ανακαλύψεις, αποτελούν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση, επισήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακαλυφθεί είναι και εμπορεύσιμο. Σημείωσε, ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, να βρεθούν οι αγορές και να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα και ότι απόψε ή αύριο, το τρυπάνι θα μεταφερθεί στο τεμάχιο 3 προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά».

Στο μεταξύ, το δεύτερο μισό του 2018, ο αμερικανικός κολοσσός Exxon-Mobil αρχίζει εργασίες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ