Σημαντικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση

Σημαντικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση

Καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά στην παράσταση νίκης - Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς - Διχασμένη η κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ανοίγει σημαντικά η «ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών, με τη διαφορά τους να διαμορφώνεται για πρώτη φορά στις 11 μονάδες.

Ως προς την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 36% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 25%, το Ποτάμι με 9,5% (το ποσοστό προκύπτει από διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου), η Χρυσή Αυγή με 7,5% το ΚΚΕ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.

Βάσει του ευρήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δυναμική αυτοδυναμίας, με την εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών να διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 142-150, ΝΔ 61-72, το Ποτάμι 20-30, Χρυσή Αυγή 16-24, ΚΚΕ 15-20, ΠΑΣΟΚ 12-17, ΑΝΕΛ 8-13, ΔΗΜΑΡ 0.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη τηλεφωνικά, λίγες μέρες μετά την άνοδο Σαμαρά-Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται με διαφορά σαράντα μονάδων (64% έναντι 24%) της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά από τον Ιανουάριο του 2014 και με αυξητική τάση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», το μεγαλύτερο ποσοστό απαντά «καμία από τις δύο» (42%), το 31% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και το 22% ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 38% (43% τον Ιούλιο), έναντι 34% (29%) του Αλέξη Τσίπρα.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 47%, ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με 39%, ο Αντώνης Σαμαράς με 38%, ο Φώτης Κουβέλης με 33%, ο Πάνος Καμμένος με 30%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 27%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 21% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11%.

Όσον αφορά το ερώτημα για το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι με το 49% να απαντά ότι «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 46% να απαντά ότι «μάλλον χρειάζεται».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σε ερώτημα για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, το 75% θεωρεί ότι «η δημοκρατία είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης», ενώ το 12% (!) αναφερει ότι «σε ορισμένες περιστάσεις μια δικτατορία μπορεί να είναι προτιμότερη από τη δημοκρατία». Ένα 11% υποστηρίζει πως «για ανθρώπους σαν κι εμάς δεν έχει καμία σημασία εάν έχουμε δημοκρατία ή δικτατορία». Το 2% δεν εκφέρει γνώμη.

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014.