Η σημαντικότερη πρόγνωση καιρού στην ανθρώπινη ιστορία

Η σημαντικότερη πρόγνωση καιρού στην ανθρώπινη ιστορία

Η «Ημέρα των Ημερών» ή αλλιώς D-Day, βασίστηκε στις πολύτιμες συμβουλές ενός... μετεωρολόγου.

Πέρασαν 70 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα όπου ο επικεφαλής μετεωρολόγος του Στρατηγού Αϊζενχάουερ, Λοχαγός Τζέιμς Μάρτιν Σταγκ έκανε ίσως τη σημαντικότερη μετεωρολογική πρόβλεψη σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Να μην εισακούσει τις συμβουλές των συναδέλφων του και να αναβάλλει για μια ημέρα την «Ημέρα των Ημερών» την απόβαση στη Νορμανδία, μετατίθοντάς την για την 6η Ιουνίου του 1944 λόγω των αβέβαιων καιρικών συνθηκών της περιοχής.

Το νέο βιβλίο του Τζον Ρος, The Forecast for D-Day, χαρακτηρίζει αυτήν την πρόβλεψη ως ένα ζωτικό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας. «Μια λανθασμένη πρόβλεψη μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη την επιχείρηση», γράφει ο Ρος στο βιβλίο του. «Αν ο Σταγκ έδινε το πράσινο φως μια μέρα πριν και ο καιρός ήταν εχθρικός, χιλιάδες ζωές στρατιωτών και αμέτρητο στρατιωτικό υλικό θα είχαν χαθεί», συμπληρώνει.

Ο Σταγκ, ο οποίος είχε εκπαίδευση γεωφυσικού, μαζί με τους Βρετανούς και Αμερικανούς συναδέλφους του δεν είχαν καμία από τις τεχνολογικές «ανέσεις» του σήμερα. Ούτε δορυφόρους, ούτε ραντάρ, ούτε υπολογιστές και προγράμματα προσομοίωσης.

Επιπλέον, η μετεωρολογική πρόβλεψη στην Ευρώπη ήταν πολύ δυσκολότερη από τις ΗΠΑ, με τις απρόβλεπτες επιδράσεις του Ατλαντικού Ωκεανού να αποτελούν ένα από τα δυσκολότερα εμπόδια της εποχής.

Τις ημέρες της απόβασης μια «παρέλαση» καταιγίδων κυλούσε μεταξύ των αμερικανικών και των βρετανικών ακτών, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση του Καναλιού της Μάγχης κι εμποδίζοντας την εναέρια ορατότητα της περιοχής της Νορμανδίας.

Η προγραμματισμένη επίθεση της 5η Ιουνίου καθυστέρησε για μια μέρα μετά από συμβουλή του Σταγκ, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά σωστή. Η θαλασσοταραχή εκείνης της ημέρας και ο συννεφιασμένος ουρανός εξαιτίας της ισχυρής καταιγίδας με επίκεντρο τη Σκοτία, θα μπορούσε να καταστρέψει την ίδια την αποστολή.

Τελικά, το πρωινό της 6ης Ιουνίου του 1944 αποδείχθηκε εξαιρετικό –τηρουμένων των αναλογιών- για την απόβαση και, φυσικά, την μοιραία τροπή που πήρε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Αρκετά χρόνια μετά, ο Τζον Κένεντι ρώτησε τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ το λόγο της επιτυχίας της απόβασης στην Νορμανδία, κι εκείνος απάντησε: «Επειδή είχαμε καλύτερους μετεωρολόγους από τους Γερμανούς!».

Διαβάστε ακόμη:

Τα «εκφυλιστικά» έργα της ναζιστικής περιόδου, επιστρέφουν

Η Audi ανακαλύπτει το ναζιστικό παρελθόν της

Αποσύρθηκε «φιλοχιτλερικό» απορρυπαντικό στη Γερμανία!