Σήμερα η εκλογή της Άγγελα Μέρκελ στο αξίωμα της Καγκελαρίου για τέταρτη φορά

Σήμερα η εκλογή της Άγγελα Μέρκελ στο αξίωμα της Καγκελαρίου για τέταρτη φορά
epa06591165 German Chancellor Angela Merkel (C) of the Christian Democratic Union (CDU), Ingo Kramer (L) President of the Confederation of German Employers' Associations (President of Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbaende (BDA) and Hans Peter Wollseifer (R) President of the Central Association of German Crafts (ZDH), President of Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH,) arrive for the Munich economic talks in Munich, Germany, 09 March 2018. The talks are a high level conference with representatives of German employer and trade associations that is held annually during the German Trade fair in Munich. EPA/PHILIPP GUELLAND

Εφόσον η κυρία Μέρκελ εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην πρώτη προσπάθεια, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ θα την ανακηρύξει Καγκελάριο.

Στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η επίσημη επανεκλογή της ‘Αγγελα Μέρκελ στην θέση της Καγκελαρίου για τέταρτη φορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU) Μίχαελ Γκρόσερ-Μπρέμερ, η εκλογή της θα επιτευχθεί με άνεση, από την πρώτη ψηφοφορία.

Εφόσον η κυρία Μέρκελ εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (355 ψήφους επί συνόλου 709 βουλευτών) στην πρώτη προσπάθεια, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα την ανακηρύξει Καγκελάριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) θα ορκιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των νέων υπουργών. Μέχρι τώρα όλοι οι Καγκελάριοι της Ομοσπονδιακής Γερμανίας έχουν εκλεγεί, έστω και οριακά όπως ο Κόνραντ Αντενάουερ, από την πρώτη ψηφοφορία.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης (

size=”2″ face=”Georgia”>CDU,

size=”2″ face=”Georgia”>CSU,

size=”2″ face=”Georgia”>SPD) καταλαμβάνουν συνολικά 399 έδρες και ο κ. Γκρόσε-Μπρέμερ θεωρεί ότι η κυρία Μέρκελ μπορεί να εκλεγεί χωρίς απολύτως καμία διαρροή, προειδοποιεί ωστόσο να μην γίνουν εικασίες, καθώς η ψήφος είναι μυστική και η στήριξη στην κυρία Μέρκελ ενδέχεται να μην προέλθει αποκλειστικά από τους βουλευτές των κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει αύριο στις 18:00 (ώρα Ελλάδος). Την επόμενη Τετάρτη η Καγκελάριος θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.