Σήμερα η παράδοση των πρώτων αμερικανικών F-35 στην Τουρκία

Σήμερα η παράδοση των πρώτων αμερικανικών F-35 στην Τουρκία
epa06173816 A handout photo made available by the U.S. Air Force through the Japanes Self-Defence Force on 31 August shows U.S Marine Corps F-35B 'Lightning II' stealth fighters (bottom) assigned to the Marine Corps Air Station Iwakuni, Japan, flying alongside two U.S. Air Force B-1B 'Lancer' bombers (up), assigned to the 37th Expeditionary Bomb Squadron, deployed from Ellsworth Air Force Base, South Dakota, over waters near Kyushu, Japan, 31 August. The F-35Bs and B-1Bs made contact with two Japan's Air Self-Defense Force's F-15J fighters (C) in Japanese airspace in response to North Korea's intermediate range ballistic missile launch, which flew directly over northern Japan on 29 August amid rising tension over North Koreas nuclear and ballistic missile development programs. EPA/JAPAN AIR SELF-DEFENSE FORCE HANDOUT MANDATORY CREDIT: JAPAN AIR SELF-DEFENSE FORCE VIA USAF HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η παράδοση θα γίνει παρά την προσπάθεια του Κογκρέσου να θέσει εμπόδια στην προμήθεια 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής Γερουσίας, τα πρώτα αμερικανικά F-35 θα παραδοθούν σήμερα στην Τουρκία σε μία ειδική τελετή, αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. Η παράδοση θα γίνει παρά την προσπάθεια του Κογκρέσου να θέσει εμπόδια στην προμήθεια 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως αναφέρεται στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας, η παράδοση των δύο μαχητικών θα γίνει στο αρχηγείο της Lockheed Martin’s στο Φορτ Γουόρθ στο Τέξας, σήμερα, 21 Ιουνίου.

Μετά την τελετή τα μαχητικά θα μεταφερθούν στην Αριζόνα στη βάση της πολεμικής αεροπορίας όπου θα εκπαιδευθούν Τούρκοι πιλότοι και τεχνικοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Μάικ Άντριου, ο οποίος αρνήθηκε να αναφερθεί στο «κόκκινο φως» από το Κογκρέσο, τονίζοντας ωστόσο «η Τουρκία είναι ένα από τα μέλη-κλειδί του ΝΑΤΟ και μέτοχος του σχεδίου ανάπτυξης των F-35».

Οι Αμερικανοί βουλευτές αντιτίθενται στην πώληση των F-35, θεωρώντας casus-belli την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγκρίνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο τίθενται εμπόδια στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Τραμπ.

Σύμφωνα με τη Hurriyet υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσουν τη χρήση των F-35 από την Τουρκία μέσω της μη παροχής των απαραίτητων ενημερώσεων σχετικά με το περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει την πολιτική της στα S-400. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υπαινίχθηκε ότι θα υποστηρίξει την κίνηση του Κογκρέσου για τα F-35, αλλά υπό αυξημένη πίεση, θα μπορούσε να αναζητήσει και άλλες επιλογές.

«Η ψήφος στο Κογκρέσο δεν έχει καμία αξία για εμάς» τόνισε, παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.