Σήμερα τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα κρίνει συντάξεις και αντίμετρα

Σήμερα τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα κρίνει συντάξεις και αντίμετρα

Τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017 θα επιβεβαιώσουν σε σημαντικό βαθμό τη δυναμική και τη διάρκεια των δημοσιονομικών επιδόσεων μεσοπρόθεσμα. 

Τα στοιχεία που θα «αποκαλύψουν» τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για ενίσχυση των κοινωνικά αδυνάτων, καθώς και για τη διαπραγμάτευση σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων, δίνονται σήμερα επίσημα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και την EUROSTAT.

Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει περίπου το 4%, πολύ μεγαλύτερο από το 1,75% που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ για τη φετινή χρονιά ο δημοσιονομικός χώρος αναμένεται να είναι μικρότερος από πέρσι, μιας και φέτος ο στόχος για το πλεόνασμα είναι 3,5%.

Αυτό σημαίνει πως ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται ακόμη σε διαβούλευση και η όποια υπέρβαση θα πρέπει να διανεμηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε αναμονή για το EWG

Μια πρώτη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων θα λάβουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Euro Working Group την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Και παρόλο που στην ατζέντα του δεν υπάρχει το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν θα απασχολήσει το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, στο περιθώριο ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει καταβολή του 13ου μισθού, τόνισε πως θα ενισχυθεί ο υπάρχων προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης, ενώ αναφερόμενος στις τράπεζες είπε πως αυτές έχουν περάσει το τεστ αντοχής, όμως το θέμα των κόκκινων δανείων δεν είναι αμελητέο και χρήζει αντιμετώπισης.

«Πράσινο» φως από την Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό

Υπενθυμίζεται ότι δεκτό έγινε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2019 από την Κομισιόν, καθώς και τα δύο σενάρια για τις συντάξεις, το οποίο είχε παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα και μεταξύ άλλων, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό χώρο, ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μέρους των αντιμέτρων.

Η Ελλάδα την Παρασκευή δεν βρέθηκε ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας.