Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα

Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΙΛΤΟΝ ΚΑΡΑΒΕΛ

Πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος, 3,5% το 2018, συμφωνεί η τρόικα.

Τα θέματα του ανοίγματος της αγοράς προϊόντων και του μακροοικονομικού σεναρίου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σήμερα στην τελευταία μέρα του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θεωρούν ότι κυμαίνεται στα επίπεδα των 150-200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.

Το ποσό αυτό θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη «διαχειρίσιμο δεδομένου ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του 2018 ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ».

Συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενο στις διαπραγματεύσεις στο Hilton σήμερα, ανέφερε ότι το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δις ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.

Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες κυβέρνηση και θεσμοί για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών γι’ αυτό το θέμα.

Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

Για τα ενεργειακά

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα και όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας εκτός από δύο επίμαχα θέματα που δεν έχουν κλείσει και συμφωνήθηκαν σε αυτά τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον νέο ρόλο της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018. Και τα δύο θέματα θα λήξουν πριν από την επάνοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις. Σε αυτές αντικείμενο αναμένεται να είναι και το πού θα διανεμηθεί εφέτος το κοινωνικό μέρισμα.

«Ξεκλείδωσε» η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ- Θετικά μηνύματα από Ρέγκλινγκ και Μοσκοβισί